Családi szakma

2024.02.28. 14:09

Öröklődő borbélyszék: 1989 óta harmadik generációs fodrász Nagy Gábor

Harmadik generációs borbély a kaposvári Nagy Gábor. Ugyan családja nem terelte ebbe az irányba, ennek ellenére szerette volna a hagyományokat követni. Azt mondja, a hobbija a munkája.

Góz Lilla

Egymás után pattannak a székbe az egyik belvárosi borbélyüzletben a vendégek. A legtöbben hajvágást kérnek és mellé szakálligazítást. Nagy Gábor egy éve bérli a kaposvári üzlethelyiséget, de már kiskora óta a férfifodrászat világában él. 

– Nagypapám 1989-től dolgozott saját Baross utcai üzletében 2006-ig, majd halála után édesapám váltotta itt – mesélte a kaposvári fiatal fodrász, aki egy középiskolai szünetben döntötte el, hogy ő is ezt a pályát választja. – Nyáron kilátogattam édesapámhoz, aki közben Dublinban nyitott üzletet – mesélte Nagy Gábor. – Hamar megkedvelték a vendégek, s ma már kétezren járnak hozzá. Vannak olyan családok, akiknél apa-fia hétvégi közös programja, hogy ellátogatnak hozzá. Először csak hajat söpörtem az üzletben, de annyira megtetszett a szakma, hogy kint maradtam, elvégeztem az iskolát és pár évet kint dolgoztam. 

Fotók: Lang Róbert

Nagy Gábor nagy vágya volt, hogy a régi nagyszülői üzletben dolgozzon. – Tizenegy éves voltam, mikor nagypapám meghalt, de ma is élénken emlékszem arra, hogy a fodrászatban vágni lehetett a cigarettafüstöt és az üzlet mellett volt egy kocsma, ahova átjárt kávézni – emlékezett vissza a fiatalember. – Igaz, azt azért nem hiszem, hogy naponta annyi kávét meg lehetett inni – tette hozzá mosolyogva. 

– Sajnos az évek alatt kinőttük a nagyszülői üzletet, így a belvárosban bérlek egy önkormányzati helyiséget. Rajtam kívül két férfifodrásszal dolgozom, valamint egy masszőr és egy tetováló is van nálunk – mondta büszkén Nagy Gábor, aki szerint újra divat borbélyhoz járni. – Egyre többen kérnek a hajvágás mellett szakálligazítást is. A fiatalok többsége az oldalt felnyírt frizurát kéri, amelyet televíziós műsorok szereplőin, focistákon látnak – jegyezte meg a kaposvári fodrász. 

Figyelem és a szakma iránti alázat nélkül nem megy 

Nagy Gábor szerint ma sokkal könnyebb a szakmában dolgozni, mert modern eszközök is rendelkezésre állnak. – A borotvát már régen betiltották, most viszont cserélhetővel szabad dolgozni – mesélte Nagy Gábor, aki úgy látja, hogy a szakma újra divatos, egyre több fiatal választja és Európa-szinten is elismerik a magyar fodrászokat. – Szerintem elengedhetetlen, hogy figyeljünk a vendégekre, fontos a személyes kapcsolat és hogy kellő alázattal tekintsünk a szakmára. Természetesen egy jó olló és borotva is kell – mondta mosolyogva. Megjegyezte azt is, hogy szerencsére még nem volt egy vendége sem, akit megvágott volna. Jövőjét Kaposváron tervezi és szeretne ősszel El Camino zarándokúton részt venni. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában