Pontytelepítés

2024.02.26. 14:00

Pecásöröm: túlteljesítették a telepítési tervet

A Balatoni Halgazdálkodási (BH) Zrt. 2023-ban március és december között szervezte a balatoni, illetve a kis-balatoni haltelepítéseket. Összesen 32 helyszínen zajlott a munka, a járművek 129 fuvarral több mint 15 ezer kilométert tettek meg, és a szakemberek pontyból helyezték ki a legnagyobb mennyiséget. A somogyi egyesületek is már javában készülnek a 2024-es idényre.

Harsányi Miklós

Szabó Bence a Balaton nyugati csücskében fogta a pontyot

Fotó: MW

A BH Zrt. tájékoztatása szerint éves telepítési kötelezettségükben 300 ezer kiló vegyes, 2-3 nyaras ponty szerepel. Ezt 2023-ban is sikerült teljesíteniük, összesen 301 337 kilót engedtek a tóba, melyből 16 920 kilogramm kétnyaras volt. Azt is közölték: a haljelöléses vizsgálatokból tudják, hogy a halállomány az élőhelyi és táplálékviszonyok alapján oszlik el a tóban, nem a haltelepítések helye szerint. 
– Egynyaras süllőből 2023-ban 13 395 kilót telepítettek a Balatonba, így ezzel sikerült megduplázni az előírt 6000 kilós éves kötelezettséget – derült ki a társaság összefoglalójából. – Ez a mennyiség mindenkori rekordot jelent a balatoni halgazdálkodás történetében. 

Előnevelt csukából 250 ezer ivadék a társaság kötelezettsége, a szakemberek tavaly 30 ezerrel többet helyeztek ki a Balatonba, illetve a vízrendszer befolyóiba. A kis csukákat oxigénnel felfújt zsákokban szállították a Balaton partjára, ahol a helyi horgászok csónakjaikból, valamint a zrt. munkatársai halőri motorcsónakokból és a csatornák partjairól engedték szabadon a parti növényzet előterében. Terven felül 805 kiló egynyaras csukát több helyszínen helyeztek ki a keleti medence északi partján. 

38 mázsa hal került a Töröcskei-tóba

A BH Zrt. összegzése szerint sikeresen folytatták a menyhal-újrahonosítási programot. A vásárolt 25 ezer egynyaras menyhal telepítése – az elmúlt évekhez hasonlóan – ezúttal is az Agrárminisztérium támogatásával jött létre. 

A cég dolgozói háromnyaras compóból 1310 kilót helyeztek ki, ami a kötelezettségük csaknem hétszerese, továbbá 240 ezer előnevelt kősüllő telepítéséről is gondoskodtak, illetve balinból a 210 ezer előnevelt példányon kívül 1100 kiló kétnyarasat is kihelyeztek a Balatonba. 

– A Desedába 2023-ban 35 mázsa pontyot, 600 kiló süllőt, 200 ezer előnevelt pontyot és 20 ezer előnevelt süllőt telepítettünk, míg a Kapos folyóba 200 kiló vegyes keszeget – közölte Kovács Gábor, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület (KSHE) titkára. – A Töröcskei-tóba összesen 38 mázsa halat helyeztünk ki, ebből egy mázsa volt a süllő, a többi két- és háromnyaras ponty. 
 

Húsz verseny lesz

A Deseda 2024-ben több mint 20 versenynek biztosít helyszínt. A tervek szerint az idén több mint száz mázsa pontyot akarnak beszerezni, és ezen felül hat mázsa süllővel számolnak. A KSHE pályázati, illetve saját forrásból kívánja megvalósítani a programot. Szabó János, a Nagybajom és Vidéke Horgászegyesület elnöke elmondta: 2023-ban a 220 kiló süllőn és az 500 kiló háromnyaras pontyon kívül 560 kiló keszeget is telepítettek. 2024-ben, ha az anyagiak lehetővé teszik, akkor a telepítési tervhez képest 20 százalékkal több halat kívánnak majd kihelyezni. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában