Sonline.hu videó

2024.02.07. 17:42

Robot tanít újra járni a kaposvári kórházban

Súlyos agyi sérültek és mozgászavarokkal élő betegek robotikus rehabilitációs kezelését kezdték meg a Kaposi Mór Oktató Kórházban. A Dél-Dunántúlon egyedülálló kezelések eddig negyven beteg életminőségén javítottak.

Góz Lilla

Bogó József 2017-ben stroke-ot kapott, ezt követően állapota nagyon leromlott. Az elsők közt kezdték el nála alkalmazni az exoskeletont, egy különleges robotikus eszközt a kaposvári kórházban, s ma már a harmadik 15 alkalmas kezelésen vesz részt. Először a lábára rárakják az eszközt, majd egy futópadon kell járnia. – Megéri a fáradtság, mert sokkal könnyebben járok, nem inog a testem annyira – tette hozzá a kaposvári férfi. 

Liktor Róbertnél 2022-ben diagnosztizáltak ideg- és izomsorvadásos betegséget, amely nem gyógyítható, csak szinten tartható. Harmadik alkalommal vesz részt robotikai eszköz bevonásával alkalmazott terápián. Egy cseh gyártmányú eszközön lépdel, miközben a testét rögzítik felülről, és a futópadon különböző feladatokat kell végrehajtania, eközben a számítógép minden mozgását rögzíti. – Kellemesen elfáradok a gyakorlatok után, és sokkal jobban érzem magamat – mondta el a szilvásszentmártoni férfi. – Többféle robotterápiát indítunk, amelyek a régi hagyományos terápiákat egészítik ki – mondta el Androsits Mónika, a kaposvári kórház Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályának főorvosa. – Azt várjuk a kezelésektől, hogy minél előbb vissza tudjuk integrálni a sérülteket a mindennapi életükbe. 

Az úgynevezett exoskeletonnal főként stroke-os, bénult betegek egyensúly-koordinációs képességét, járásának stabilizálását és izomerejét fejlesztik. – A terápia felírását szakorvosi vizsgálat előzi meg, majd a betegek tizenöt alkalmas kezelésen vesznek részt, amely mellett a gyógytorna is zajlik, miközben folyamatosan figyeljük az állapotukat – emelte ki a főorvos. 

Tollár József, a Központi Fizioterápiás és Neurorehabilitációs Egység vezetője elmondta azt is, hogy a kaposvári kórházban 2021-ben kezdődött meg a robotikus terápiák tanulása, több munkatársuk licensvizsgát is tett. – Az exo­skeleton újra tanítja járni a beteget, a modern berendezés segítségével az egészséges láb mozgását átveszi a nem túl jól működő végtag – jegyezte meg Tollár József. 

Még száz kezelés

A Kaposi Mór Oktató Kórházban eddig negyven beteget kezeltek robotikus berendezésekkel, és további százat terveznek. – A motoros funkciókat, a speciális ingerléseket biztosítja ez az eszköz, így gyorsabb a beteg járástanulása – mondta el Tollár József. Kiemelte: a robotika robbanásszerűen fejlődik nemcsak a sebészetben, hanem a rehabilitációban is. A kaposvári kórház számára óriási lehetőség, hogy a dél-dunántúli régióban egyedülálló módon valósíthatnak meg fejlesztést. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában