Veszélyes üzem

2024.02.09. 07:00

Az elmúlt években jelentősen csökkent a vadászbalesetek száma

Még nem tudni pontosan, miként történt a múlt heti bükki vadászbaleset, amelyben combon lőttek egy túrázót. Somogyban az elmúlt időszakban jelentősen visszaesett az ilyen jellegű balesetek száma, legutóbb 2019-ben Szóládon történt tragédia.

Koszorus Rita

Fotó: Bencsik Ádám

Nagyobb baj is lehetett volna múlt héten a Bükkben, ahol péntek este egy túrázót lőtt meg egy vadász. Azt még pontosan nem tudni, mi történt, de vélhetően gellert kapott a golyó, és így sebezte meg a 40 éves debreceni férfit. 

Somogyban szerencsére ritkán kell beszámolnunk ilyen tragikus esetekről. Legutóbb 2019-ben Szóládon volt halálos vadászbaleset, amikor egy vadász véletlenül fejbe lőtte társát. Azt megelőzően 2015-ben Somban történt egy baleset, ahol a vadász megbotlott és élettársát lőtte meg véletlenül. Korábban 18 évvel ezelőtt Jákóban történt halálos baleset, akkor egy 33 éves nagybajomi vadász egy magaslesről mozgást észlelt a közeli kukoricásban, s abban a hiszemben, hogy szarvas, elsütötte a puskáját, a lövés azonban egy 39 éves kaposvári vadásztársát érte, aki a helyszínen életét vesztette. 
A balesetek száma az elmúlt években jelentős mértékben visszaesett, amelyhez jelentősen hozzájárultak a szigorú törvényi szabályozások Kemenszky Péter, a Somogy Megyei Vadászok Szövetsége fővadásza szerint. – Szerencsére az általunk Somogyban leadott lövések számához képest ritkák az ilyen, és ehhez hasonló balesetek – mondta –, de természetesen egyetlen ilyen eset is sok – jegyezte meg Kemenszky Péter

– A szabály mindig ugyanaz, a lövés leadása előtt minden kétséget kizáróan meg kell győződni arról, hogy a lövedék elsődlegesen emberi életben, másodlagosan más vagyoni értékében nem tesz kárt – hívta fel a figyelmet Kemenszky Péter

Csak ezt követően mérlegeljük, hogy a vad vadászható-e, korosztályára, ivarára, trófeanagyságára vonatkozóan jogosultak vagyunk-e az elejtésére. Mire ezzel mind megvagyunk, már el is szaladt a vad, de inkább szaladjon el száz vad, minthogy úgy adjunk le lövést, hogy egy cseppnyi bizonytalanság is van bennünk.

– fogalmazott a fővadász. 

A turisták soha ne térjenek le a túraútvonalakról az erdőben 

Azt mindig szem előtt kell tartani, hogy a vadászat veszélyes üzem, s mindig ott a hibázás lehetősége. A kétezres évek elején átlagosan országszerte évente két-három olyan vadászbaleset történt, amelyik halállal végződött. Ma már több olyan előírást is be kell tartaniuk a vadászoknak, amelyek a saját és vadásztársaik védelmét szolgálják, legyen szó egyéni vagy társas vadászatról. 
Az ember hajlamos arra, hogy azt hiszi, az övé az erdő, ha kiszabadul a városból, a négy fal közül, pedig ez nem feltétlenül igaz. 

Az erdőt mindenki szereti, de azok nagy többsége állami kezelésben van, 40 százalékuk pedig magántulajdonú .

– mondta Kemenszky Péter. – Ha vette a fáradtságot a tulajdonos és hozzájárult ahhoz, hogy az erdejét látogassák, kijelölték a túraútvonalakat, akkor a kirándulóknak is alkalmazkodniuk kell. Mindenkinek azt javaslom, hogy ezekről az útvonalakról ne térjenek le. Nemcsak a vadászat miatt, de fakitermelés is történhet az erdőben, ami ugyancsak veszélyekkel járhat – javasolta Kemenszky Péter
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában