Jegyzet

2024.03.18. 09:16

Béke, vágy…

Lőrincz Sándor

A somogyiak előtt nem ismeretlen a bosznia-hercegovinai kegyhely, Međugorje, hiszen a plébánosok évtizedek óta rendszeresen vezetnek zarándoklatokat az élő Mária-jelenések színhelyére, ahol évente több mint egymillióan(!) fordulnak meg. Van, aki kíváncsiságból, míg más tudatosan kel útra, hogy visszatekintsen életére, összerendezze életét, s megtalálja lelke békéjét. A Béke Királynője mindenkit hív, özönlenek is hozzá a világ különféle országaiból – jómagam tízszer jártam itt –, hogy fejet hajtsanak a Szent Szűz előtt, s imádkozzanak családért, életért, kiengesztelődésért, gyógyulásért, jövőért, a háború mielőbbi befejeződéséért, hiszen ahol háború dúl, ott meghal a béke, meghal az igazság… 

Međugorje zenei nagykövete, a Kaposváron vendégeskedő Melinda Dumitrescu is megerősítette: kifordult sarkaiból a világ, nem árt gyakrabban letérdelnünk és imádkoznunk, hiszen ilyenkor áll legerősebben az ember a földön. Sok somogyi hívő teszi ezt, és régóta. Nemcsak a vasárnapi miséken, istentiszteleteken, hanem otthonaik gyertyafényes zugában; a nagy dolgok csendben születnek. Érzik-tudják: az ima a lélek lélegzése. A kaposvári Fekete Csabának és feleségének szívében is mély imában fogant meg a vágy: állíttassék szobor a Béke Királynőjének. Mégpedig a Béla király úti körforgalomban, hogy e városrésznek és lakóinak erősödjön a spiritualitása. A Szent Szűz kétméteres fehér márványszobra a tervek szerint közadakozásból készül majd, Nyári Zsolt pécsi szobrászművész alkotása vélhetően egy év múlva Kaposvár újabb szakrális jelképe lesz. Lehet, hogy új zarándokhely születik? 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában