Fotók

2024.03.06. 16:27

Drónnal derítik fel az illegális szemétlerakókat Kaposváron

Drónos ellenőrzést tartott a kaposvári rendőrkapitányság, az önkormányzat közterület-felügyelete a kormányhivatal hulladékgazdálkodási osztályának munkatársaival közösen szerdán délelőtt a Nádasdi utca környékén. A tavasz kezdetén könnyebb fentről megtalálni a szeméthalmokat, mielőtt még növekedésnek indul a vegetáció.

Kovács Gábor László

– Népszerű az autósok körében! – emelték ki a rendőrautó csomagtartójából a drónt az egyenruhások, és bemutatták a tizenmilliós szerkezetet, ami már komolyabb technikának számít, hiszen haladni kell a korral. Csak a kamera része milliós tétel. Térkép is előkerült, a közterület-felügyelők is oda csoportosultak. A szerkezet szempillantás alatt a levegőbe emelkedett, és magasból pásztázta a környéket. 

Tisztes távolból egy autó mellett fiatal és középkorú férfiak kísérték figyelemmel a műveletet ráérősen. Megkérdeztük őket, hogy okoz-e gondot a szemetelés errefelé. Mi csak nyugodtan akarunk élni, hárított egy pocakos férfi, a másik gyorsan hozzátette, hogy nem is itt lakik. Közben az egyenruhások megindultak a drónt követve. Egyikük arról beszélt, hogy nemrég „elhunyt egy elkövető”, aki szeméttel tüzelt, és 150-200 köbméter hulladék is maradhatott utána. 

– Nemcsak Kaposváron, hanem az egész országban gondot okoz az illegális hulladék gyűjtés, főleg ha begyújtják – mondta a helyszínen Borhi Zsombor alpolgármester. – Komoly környezetszennyezést jelent, és minden kaposvári egészségére veszélyes füst keletkezik ilyenkor. Tavaly kértem a rendőrkapitány urat, hogy segítsen be a drónos technikájukkal, hogy amikor a növényzet márciusban még nem indult növekedésnek, fel tudjuk mérni azokat a helyeket, ahol nagyobb mennyiségű hulladékot halmoztak fel. A cél az, hogy meg tudjuk előzni azokat az eseteket, amikor ezeket egész egyszerűen begyújtják, hogy eltüntessék.

Tavaly ötven eljárást indítottak illegális szemétlerakás miatt

A levegőszennyezés leggyakoribb oka nem az autók, hanem a téli időszakban a nem megfelelő fűtés, és erről tájékoztatni kell a lakosságot. Kaposvár ugyanis hét dombra épült, így a füst megreked, és ez rendkívül káros az egészségre, fejtette ki az alpolgármester. A legfontosabb, hogy ne legyen mit meggyújtani, de ehhez fontos az információ, hogy hol található szemét. Az önkormányzat többszöri kampányt indított arról, hogy milyen káros a hulladék égetése és a szeméttel fűtés. A drónon kívül vadkamerákat is használnak, így már sikerült elkapni néhány tettest, akik a természetbe hordták a szemetet, miközben ingyen a bevihetnék a szeméttelepre. Azokat, akik az illegális hulladéklerakókat létrehozzák és meggyújtják, szankcionálni kell, szögezte le Borhi Zsombor. Bízik abban, hogy záros határidőn belül komoly bírságokat szabnak ki a szemetelőkre. Tavaly több mint 50 eljárás indult az illegális szemétlerakás miatt Kaposváron.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában