Fotók és videó!

2024.03.26. 14:00

Elektromos midibusz gördült be a kaposvári állomásra

Az utasok megcsodálták azt az új elektromos kisbuszt, ami kedden gördült be a kaposvári helyi autóbusz állomására a Kaposvári Közlekedési Zrt. meghívására.

Kovács Gábor László

A 73 éves Domity Béláné örült az új járműnek, bár saját bevallása szerint nem ért az üzemeltetéshez, de legalább heti kétszer buszozik, ha kórházba megy, akkor háromszor. Az elektromos buszokat szereti, mert csendesek, és óvják a környezetet.  

Az új fejlesztésű, száz százalékosan elektromos hajtású midibusz megalkotásába tavaly fogott a Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó (GTKB) Kft. bajai üzeme egy cseh járműgyártó partnerrel közösen. A kocsiszekrényt a csehek szállították, de az elektromos hajtásrendszert a bajai cég tervezte. Korábban vasúti villamossági berendezések gyártói voltak, de az idők szavára hallgatva az elektromobilitás területére váltva előbb töltőberendezéseket fejlesztettek, majd létrehozták a midibuszukat, ami kihajtható rámpával, wifi-vel, kétféle fűtési üzemmódban és klimatizált utastérrel várja az utasokat.

Menettulajdonságai, méretei és fordulékonysága különösen alkalmassá teszi szűk utcákkal jellemezhető városrészek, turisztikai látványosságok bejárására. A nyolcméteres midibusz 45 utast tud kényelmesen szállítani, 16 ülőhellyel rendelkezik, mozgáskorlátozott szállításra is alkalmas a lenyitható rámpának köszönhetően. Maximális teljesítménye 120 kilowatt.

Az uniós pályázati támogatással készült jármű most az EU-s típus engedélyre vár, ha ez meglesz, készek a sorozatgyártásra, mondta Pencz Rudolf, a cég ügyvezetője. Hazai piacra tervezték a midibuszt, és forgalomszervezési megoldásokat is kidolgoztak hozzá, így bíznak benne, hogy a kaposvári utcákon is megjelenhet.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában