Étrend

2024.03.06. 07:32

Fogyókúra idején is jól jön a változatosság

A Karib-térség földrajzilag igen nagy területet foglal magában, így gasztronómiája is kifejezetten sokszínű. A legfőbb táplálkozási elvük is ezt tükrözi: az étkezésekben igyekeznek minden élelmiszercsoportot szerepeltetni.

Harsányi Miklós

 

Noha a tipikusan a térségben fellelhető alapanyagokat itthon nehezen érhetjük el, ez a fajta változatosság a fogyókúra idején is jól jön, hiszen ha kerüljük az egyhangúságot, jó eséllyel tartunk ki hosszabb ideig az étrendünk mellett. Az alapanyagok kombinálásához ismerkedjünk meg a karibi-térségbeli hat élelmiszercsoporttal. 

Az étkezések fő szempontja, hogy a hat élelmiszercsoportból a négy legfontosabb szerepeljen a tányéron, a fennmaradó kettőből pedig a nap folyamán kisebb mértékben fogyasszunk. A hat (4 + 2) élelmiszercsoport: alapvető élelmiszerek: ide tartozik a rizs, a búza, a zab, a kukorica és a keményítőtartalmú zöldségek (például burgonya), hüvelyesek, állati eredetű élelmiszerek: ide tartozik a hal, a vörös húsok és a baromfihús, valamint a tojás és a tejtermékek, zöldségek, plusz gyümölcsök, zsírok.

Nem mindig sikerül mid a négy csoportot szerepeltetni egy-egy étkezésben, de legalább kettő, három biztosan megoldható. Íme a kombinációs lehetőségek. Két összetevős ételek: ez a legegyszerűbb kombináció, ami lehet gabona plusz hüvelyes vagy állati eredetű élelmiszer, például rizs és bab, borsó vagy valamilyen gyökérzöldség vagy gumó plusz állati eredetű élelmiszer, például édesburgonya és hal. 

Három összetevős ételek: a legegyszerűbb módja három élelmiszercsoport szerepeltetésének, ha a két összetevős ételhez plusz egy adag zöldséget párosítunk, például rizs, borsó és spenót vagy mondjuk burgonya, csirkehús és paradicsom. Négy összetevős ételek: ezek a fogások általában a nagyobb étkezéseket fedik le. Ilyen lehet például egy színes saláta, ami tartalmaz quinoát, csirkehúst vagy halat, babot vagy borsót, lencsét, emellett sárgarépát, paradicsomot vagy paprikát. Az is jó megoldás, ha friss salátát kínálunk egy hús plusz köret kombináció mellé.

Kis étkezések: a nem alapvető két élelmiszercsoport a gyümölcsök és zsírok csoportja. Annak ellenére, hogy nem tartoznak a legfontosabb ételek közé, fontos a rendszeres fogyasztásuk. A gyümölcsök növelik a napi rostbevitelünket, a megfelelő zsírok pedig elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez. A legjobb, ha a kis étkezéseket ezekből állítjuk össze, például körte plusz dió, körte és dió  vagy ananász plusz kókusz párosítással.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában