2024.03.03. 15:24
Gabonapehely piac: keresettek az új ízek és az egészséges termékek
Az innováció, a folyamatos termékfejlesztés és technológiai megújulás jelenti a versenyképesség alapját a hazai gyártók számára a gabonapelyhek piacán. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a fogyasztók az új ízeket keresik, és egyre fontosabb szerepet kapnak a különböző „mentes” termékek is.
Fotó: Josep Suria
– Az elmúlt évtizedben ráadásul jelentősen megváltozott a gabonapelyhek összetétele: csökkent a szénhidrát- a cukor és sótartalmuk, míg a fehérje, zsír- és rosttartalom emelkedett – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatójából. Azt is közölték: az egészségtudatos táplálkozás elterjedésével folyamatosan nő a különböző gabonafélékből készült termékek iránti kereslet a hazai piacon is.
Mindez nem véletlen, hiszen a gabonaféléket a táplálkozási piramisban mindennapi fogyasztásra ajánlják a szakemberek. A gabonaalapú pelyhek, kásák, müzlik főként a reggeli részét képezik, számos megjelenési formában találhatók meg az üzletekben, így a gyerekek és felnőttek is megtalálják számukra a legkedveltebb összetételű reggeli csemegét.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképe szerint a polcokon kisebb arányban vannak jelen a hazai gyártók: egy nagy, és néhány kisebb magyar vállalkozás termékei érhetők el a kiskereskedelmi forgalomban A kisebb magyar gyártók termékei csupán néhány áruházlánc kínálatában elérhetők, ugyanakkor egyre több magyar müzli jelenik meg például a drogériákban.
– Az online értékesítés is új utakat nyitott meg a hazai gyártók előtt, a kisebb cégek az eladott mennyiség 10-30 százalékát az online térben értékesítik – közölte a NAK.