Helycserés oktatás

2024.03.01. 14:24

Diákok tanítottak rendőröket a világháló veszélyeire

Fordult a kocka a Balatonboglári Általános Iskola bűnmegelőzési napján, hiszen diákok oktatták a rendőröket az internet és a közösségi média veszélyeire. Így kiderült, hogy melyik oldal az igazi pletykaplatform és az is, hogy mi az a taktikai GN.

Koszorus Rita

Rendhagyó bűnmegelőzési napot tartottak Balatonbogláron, ahol ezúttal nem a rendőrök, hanem a nyolcadikos diákok világosították fel a rendőröket az internethasználat veszélyeiről. A végzős fiúk készítettek egy akciófilmnek is beillő figyelemfelhívó videót arról, hogy milyen könnyen bűncselekmény áldozatává válhatunk csak azzal, ha megadjuk adatainkat a világhálón. A gyerekek egy emberrablást és az ahhoz vezető utat vették videóra.

Ezen kívül előadást tartottak arról, hogy milyen platformokon vannak jelen. Így kiderült, hogy a legveszélyesebb az NGL nevű pletykaplatform és a Snapchat, ahol akár névtelenül is lehet másoknak beszólogatni vagy csak könnyen kiszivároghatnak az adataink, például a helyzetünk az applikáción keresztül. 

– Nagyon fontosnak tartom, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét a veszélyekre, és most kiderült számomra, hogy hatásos volt az eddigi munkánk. Ugyanis a hetedik és nyolcadik osztályosoknak rendszeresen tartunk előadást a drog és az internet veszélyeiről, mondta Némethné Hegyi Bernadett igazgató. Hozzátette: a fordított bűnmegelőzési nap nagy hozadéka, hogy kiderült, nem elég a felsőbb évesek körében megosztani az információkat a világháló veszélyeiről.

– Megtudtam, hogy már harmadik és negyedik osztályosoknak is van Instagramjuk, úgyhogy szeretném majd náluk is bemutatni a Drog és az internet veszélyei című előadást, tette hozzá az iskolaigazgató.

A fordított bűnmegelőzési napon a gyerekek minden eszközt bevetettek, hogy szemléltessék az online világ veszélyeit. Nem csak prezentációkat készítettek, hanem TikTok-videót is gyártottak, amiben a platformon közkedvelt vicces videókat gyűjtötték össze.

Nem cringe az óvatosság az interneten

A fordított bűnmegelőzési nap csúcspontja az volt, amikor egy kivetített chatablakot mutattak a rendőröknek, akiknek ki kellett találniuk, hogy a beszélgetés résztvevői miről diskurálnak. Csakhogy ezt nehezítették a manapság fiatalok körében gyakorta használatos szleng szavak, mint a shippel vagyis összeillik, vagy a becsicskít vagyis megaláz, illetve hogy valaki taktikai GN-t dob, azaz elmegy aludni szavak használata. A gyerekek egy szlengszótárat is készítettek, amelyekbe ezek mellett még olyan kifejezések kerültek, mint a cringe azaz kínos, gáz, az epic fail, vagyis kínos szituáció, és a jampi vagyis menő szavak.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában