Étel

2024.03.26. 07:00

Ízlett a börtönkoszt a közétkeztetők versenyén

A Közétkeztetési Szakácsversenyt idén kilencedszer rendezték meg a fenntartható közétkeztetés népszerűsítéséért, melyen a büntetés-végrehajtási szervezet öt csapata, köztük somogyiak is versenyeztek.

Harsányi Miklós

Illusztráció!

Fotó: Huszár Gábor

A döntőbe négy bv-s csapat jutott tovább és három ezüst, illetve egy bronz fokozattal érkeztek haza. 
– A versenyen egy olyan háromfogásos, húsmentes, felnőtt­ebéd elkészítése volt a feladat, melynek nyersanyag­értéke fejenként nem haladta meg a nettó 850 forintot – derült ki a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) közleményéből. – Az ételkészítés során a mélyalmos tojást, a rögös túrót, a céklát, illetve a jonatánalmát kötelezően fel kellett használni, míg az édesítőszerek, az ízfokozók, az élelmiszer-színezékek, valamint az állati eredetű termékek felhasználása tilos volt. 
A döntőben a Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet Bakonyi Betyárok, a Fővárosi BV-Intézet La Badella-, a II. Agglomeráció közös csapata (Közép-dunántúli Országos BV-intézet, Baranya-, illetve Somogy Vármegyei BV-Intézet) és a Váci Fegyház és Börtön csapata, a Vácziak mérették meg magukat. A bv-s csapatok egy irányítóból, egy szakácsból, két segítőből álltak össze. Az országos döntőben a 30 adag étel tálalásakor azon igyekeztek, hogy a legfinomabb ételeket tudják bemutatni. 
A BVOP arról is beszámolt: a hazai börtönök alapvető élelmiszer-ellátottsága közel százszázalékos, ami azt jelenti, hogy a rabok termelik meg azt, amit megesznek. Ehhez a bv gazdasági társaságai állattenyésztéssel, növénytermesztéssel, pékségekkel, tésztagyárral és egy vágóhíddal járulnak hozzá, amely a börtönkonyhák működését nagymértékben segíti. 2023-ban több mint 305 tonna csirkehúst és több mint 420 tonna sertéshúst dolgoztak fel a kft.-k húsüzemeiben. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában