2024.03.26. 07:00
Ízlett a börtönkoszt a közétkeztetők versenyén
A Közétkeztetési Szakácsversenyt idén kilencedszer rendezték meg a fenntartható közétkeztetés népszerűsítéséért, melyen a büntetés-végrehajtási szervezet öt csapata, köztük somogyiak is versenyeztek.
Illusztráció!
Fotó: Huszár Gábor
A döntőbe négy bv-s csapat jutott tovább és három ezüst, illetve egy bronz fokozattal érkeztek haza.
– A versenyen egy olyan háromfogásos, húsmentes, felnőttebéd elkészítése volt a feladat, melynek nyersanyagértéke fejenként nem haladta meg a nettó 850 forintot – derült ki a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) közleményéből. – Az ételkészítés során a mélyalmos tojást, a rögös túrót, a céklát, illetve a jonatánalmát kötelezően fel kellett használni, míg az édesítőszerek, az ízfokozók, az élelmiszer-színezékek, valamint az állati eredetű termékek felhasználása tilos volt.
A döntőben a Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet Bakonyi Betyárok, a Fővárosi BV-Intézet La Badella-, a II. Agglomeráció közös csapata (Közép-dunántúli Országos BV-intézet, Baranya-, illetve Somogy Vármegyei BV-Intézet) és a Váci Fegyház és Börtön csapata, a Vácziak mérették meg magukat. A bv-s csapatok egy irányítóból, egy szakácsból, két segítőből álltak össze. Az országos döntőben a 30 adag étel tálalásakor azon igyekeztek, hogy a legfinomabb ételeket tudják bemutatni.
A BVOP arról is beszámolt: a hazai börtönök alapvető élelmiszer-ellátottsága közel százszázalékos, ami azt jelenti, hogy a rabok termelik meg azt, amit megesznek. Ehhez a bv gazdasági társaságai állattenyésztéssel, növénytermesztéssel, pékségekkel, tésztagyárral és egy vágóhíddal járulnak hozzá, amely a börtönkonyhák működését nagymértékben segíti. 2023-ban több mint 305 tonna csirkehúst és több mint 420 tonna sertéshúst dolgoztak fel a kft.-k húsüzemeiben.