Siker

2024.03.21. 17:25

Jól kifőzték a rénszarvast és a skreit a magyarok

Hatodik helyezést ért el és ezzel bebiztosította magát a magyar csapat Bocuse d’Or lyoni döntőjére. Amelyben a siófoki Fodor Noel is ott lesz, aki comis chefként tette oda magát a trondheimi válogatón.

Koszorus Rita

Bocuse D´or

Fotó: Fotograf Haakon Borgen

A magyar csapat magabiztos versenyzéssel biztosította a helyét a világ legrangosabb szakácsversenyének, A Bocuse d’Or döntőjén, amelyet 2025 januárjában tartanak. A magyarok a norvégiai versenyen a legjobb tálnak járó különdíjat kapták és hatodikként zártak a skandináv országok és Franciaország mögött az európai válogatón. 
A csapat élén Kelemen Roland, a Hunguest Sóstó séfhelyettese szerepelt. Commis-ja a siófoki Fodor Noel volt, aki helyi HB sörkert szakácsaként dolgozik. A fiatal séfet Norvégiában értük utol a verseny után. 

– Nagyszerű élmény volt részt venni ezen a versenyen, a mai napig nem tértünk magunkhoz. Fantasztikus volt a szervezés és egy ilyen megméretésen az ember mindig tanul valami újat és olyan emberekkel is találkozik, akikre felnéz, ez pedig felejthetetlen élmény, mondta lapunk érdeklődésére Fodor Noel
A versenyzők feladata az volt, hogy egy olyan tányért készítsenek, amelyhez rénszarvas húst használtak fel, valamint az ikonikus skandináv párlatot az Aquavitet. Míg a táltéma a fröyai fésűkagyló, valamint a norvég skrei volt, ez utóbbi egy helyi tőkehal fajta, amely íváskor az óceánra megy, s ilyenkor, március közepén tér vissza a partok közelébe. Különlegessége, hogy ilyenkor sokkal izmosabban jön vissza, amitől jobb a húsa. 

– Comisseként a köretekkel foglalkoztam többet. A rénszarvasnál használtunk céklát és zselici somot is, de póréhagymát és burgonyát, valamint spárgát is, mesélte Fodor Noel
A kétnapos trondheimi válogatón Csapody Balázs, a Bocuse d’Or Akadémia alelnöke is részt vett, aki azt mondta, nagyon büszke a csapatra. 

– Ez egy fantasztikus siker és egy olyan csapatunk van megint, aki a világ élmezőnyében van. Az európai ugyanis a világ élmezőnye, tette hozzá a balatonszemesi gasztronómiai szakember. Ráadásul a nagyon erősnek számító skandináv országok és Franciaország előzött csak meg minket. 

Fotók: Bocuse d’Or Official

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában