Óvatosság

2024.03.31. 20:00

Motorosok lepik el Somogy útjait

Sebesség helytelen megválasztása és az elsőbbségi szabályok megsértése: részben ez okozza a motoros baleseteket. Somogyban 2022-ben több mint 60 alkalommal történt baj, 2023-ban az ötvenet meghaladta az esetek száma és egy tragédia is bekövetkezett.

Harsányi Miklós

1838828650

Fotó: Audio und werbung

A jó idő közeledtével  egyre nagyobb számban jelennek meg az utakon a motorosok. A somogyi rendőr-főkapitányság szerint ebben az időszakban a járművezetők lendületesebben, nagyobb átlagsebességgel közlekednek az utakon, amit a baleseti statisztikák is jól tükröznek.

– A motorozás rendkívül veszélyes üzem – hívta fel a figyelmet a SVMRFK. – A motorkerékpárosok halálozási kockázata sokkal nagyobb, mint egy személygépkocsi-vezetőnek. A motorkerékpárosokat a gépkocsiban jellemző passzív biztonsági eszközök nem védik, így közlekedési baleset esetén testük közvetlen fizikai behatásoknak van kitéve, ráadásul a motorosok kevésbé észlelhetőek, mint a nagyobb méretű járművek. 

A motoros balesetek okai évről évre hasonlóan alakulnak. Döntő többségüket a sebesség helytelen megválasztása okozza, számos esetben az elsőbbségi szabályok megszegése idézte elő a bajt, illetve az, hogy nem tartották be a követési távolságot. A rendőrség nyomatékosan felhívta a figyelmet arra is, hogy a motorosokra nézve kiemelt veszélyt jelent, ha a nekik járó elsőbbséget más járművezetők mulasztják el megadni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában