Gyász

2024.03.06. 08:41

„Nagyon megrázott a hír...” – Ezért nem olvashattál Jakab Ferenc temetéséről

A 46 éves, tragikus hirtelenséggel elhunyt virológust a Pécsi Tudományegyetem saját halottjának tekinti.

Forrás: Facebook / Virológia Pécs

Fotó: Csortos Szabolcs

Hiába telt el bő két hét, még mindig felfoghatatlan a február 16-án megjelent gyászhír: tragikus hirtelenséggel elhunyt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője. Miközben rengetegen emlékeztek, illetve fejezték ki együttérzésüket az interneten, a szaktekintély temetéséről gyakorlatilag semmit sem lehetett hallani, olvasni, írta a Metropol. Ennek okára a Pécsi Tudományegyetem holnapján található gyászhír legvégén bukkant rá a Metropol, ahol ez a mondat olvasható: „A temetés a család kérésére és nyugalmuk tiszteletben tartása érdekében zárt körű, kérik a részvétnyilvánítás mellőzését. Megértésüket köszönjük!”

A szaktekintélyt, akinek nevét az egész ország megismerhette a koronavírus-világjárvány idején, rengetegen gyászolják a Virológia Pécs Facebook-oldalán is. Jakab Ferenc halálhíre alatt több száz hozzászólás olvasható. Ezekből idézünk:

„Nagyon megrázott a hír. Nagyon sajnálom, őszinte részvétem a családnak, kollégáknak” – önti szavakba fájdalmát egy megtört hozzászóló.

„Elment közülünk az első. Csak nem gondoltuk, hogy te leszel. Az osztályfőnöknek tisztelettel jelentjük, hiányzik egy fő. Most már soha nem lesz teljes az osztálylétszám. Nyugodj békében (...)” – írja a virológus egykori osztálytársa.

„Mindent köszönünk, amit értünk tettél! Őszinte részvétem! Nyugodj békében!” – olvasható egy szívből jövő búcsúzás.

„Teljesen megdöbbentem a hír hallatán és végtelenül sajnálom. Őszinte részvétem a családjának. Laikusként követtem a tudományos munkáját. Rengeteg online előadását néztem végig és olvastam néhány cikkét is. Felnéztem rá, ahogyan végtelen alázattal állt a kutatási területéhez és fiatalkora ellenére egyetemi tanár lett. Hatalmas veszteség véleményem szerint a hazai és nemzetközi tudományos élet számára, és legfőképp a magyar természettudományos oktatói-kutató gárdának. Az Örök Világosság Fényeskedjék Néki!”
gyászol egy újabb hozzászóló.

„A legtöbbet Ő tett értünk a covidos időszakban! Őszinte részvétem a családnak! Nyugodjon békében!” – jegyzi meg egy kommentelő.

„Még PhD-hallgatóként találkoztam vele. Már akkor vírusokat akart kutatni, de semmi ilyen jellegű kutatás nem volt a PTE-n. A molekulárbiológia is csak akkor kezdett körvonalazódni a PTE-n. Megvalósította az álmát és nemzetközi jellegű virológiai kutatást hozott Pécsre. Őszinte részvétem...” – fogalmaz más.

„Felfoghatatlan... Erre nincsenek szavak! Példakép voltál sokunknak, Feri!” – vallja meg egy mikrobiológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában