Nemzetközi verseny

2024.03.10. 10:32

Porrogi pálinkaparádé

Somogyban van olyan település, amelynek a rendezvényét át kell vinni a szomszéd városban, mert különben nem férnek el a falujukban! Ezért aztán Porrog gondolt egyet, és táblával is jelezve saját fennhatóság alá vonta a csurgói történelmi parkot. (Porrogot a 2023. januári adatok szerint 186-an lakják.)

Sonline.hu

Fotó: TIBOR KOVACS

Majd 250-en voltak kíváncsiak arra, hogy milyen eredmények születtek a 42. hagyományos bor és 12. pálinkaversenyen. A megnyitón azt mondták, a zsűrik dolgoztak a legtöbbet, hiszen a versenyen 1027 pálinka és 165 bor mérkőzött meg egymással az ország második legnagyobb tételszámú megmérettetésén. Úgy láttuk, hogy a szervezők még ennél is többet tettek, dolgoztak, hogy gördülékenyen kerüljön a nyertesekhez a pálinkaverseny 212 aranya, 236 ezüstje és 271 bronza. A borászok 46 arany-, 56 ezüst- és 49 bronzminősítést zsebelhettek be, s mindkét kategóriában még számos oklevél is gazdára talált. A hat országból (+ Somogyországból), illetve hazánk számos településéről érkezett mintákat vakkóstolással minősítették a szakemberek. Érkeztek nevezések többek között Tétről, Komlóról, Debrecenből, Dabasról, Nyírpozsonyból, Vitnyédről és Kiskunfélegyházáról is.

Madarász Zoltán, a házigazda Porrog polgármestere, a Hétszergörbe Gazdakör elnöke köszöntőjében többek között arról beszélt: a verseny igazi jelentőségét az adja, hogy voltak, akik például Dorogról csak azért érkeztek ide, hogy a kiskunfélegyházi barátaikkal itt találkozhassanak! Biró Norbert, a vármegyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy a versenyt felvették a somogyi értékek tárába. Neszményi Zsolt főispán a minőség fontosságáról beszélt, V. Németh Zsolt államtitkár a népi örökség tárházából igyekezett megfelelő dalt találni, amely akár e nagyszerű rendezvény indulója is lehetne.

Fotó: TIBOR KOVACS

A verseny komolyságát mutatta, hogy a pálinkazsűri elnöke Pach Gábor azt mondta: sofőrrel jöttem, úgy hogy minden egyedi minősítést, észrevételt meg tudunk beszélni. Az elnök azt is a résztvevők figyelmébe ajánlotta, hogy ha valóban tudni szeretnék, hogy szép párlatot teremtettek-e, akkor mindig a feleséget, a barátnőt kérdezzék, mert a szomszéd úgyis mindent megdicsér.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában