Hős vagy lázadó?

2024.03.13. 10:16

Szellemi kalandtúra Somogyban

Hős vagy lázadó? – kérdezi kötetének címében Magyar Zoltán, aki Koppány alakját rajzolja meg a folklórban és a kultúrtörténetben.

Lőrincz Sándor

Sashalmi-Fekete Tamás történészkutató a Somogy legújabb számába írt recenziót az MTA Néprajztudományi Intézet főmunkatársa által jegyzett kötetről, miközben Kaposvár szülöttjeként arról polemizál: a somogyi emberről szóló mendemondák, amelyek nyakasságunkat, szilaj, és olykor vadságba hajló, lázadó természetünket nagyítják fel, vélhetően az egykori vezértől eredeztethetők. 
Irodalom, kultúra, történelem, ismeretterjesztés különleges elegye ismét a folyóirat, amely induló tanulmányában Schwarczwölder Ádám születésének bicentenáriuma kapcsán veszi nagyító alá Andrássy Gyulát, kora egyik legvonzóbb férfijának tartott politikusát. 

Varga Róbert személyes emlékeket is felidézett

Ligeti Dávid, a Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem kálváriájáról értekezik; Farkas Péter az 1952-es somogyi határőrséggel kapcsolatos jelentések tanulságait tárja fel; Kovács Emőke, a Balaton szerelmese pedig a vásznakon megjelenő festői szépségű tóról készült alkotásokat elemzi. Tüskés Anna a somogyi születésű Löndhárd Ferenc népművelő-könyvtárossal készített életinterjút gyönki otthonában, s a folyóirat Szomjoltók társaságában címmel közread egy kerekasztal-beszélgetést is, amelynek a Vármegyeháza volt a házigazdája. Varga Róbert, nyugalmazott könyvtárigazgató, akinek atyai nagyapja a göllei születésű, majd ide újratemetett Fekete Istvánt, vagyis „Mestörpistát” tanította egykor, személyes emlékeket idéz a Fekete-életmű kapcsán. De cikkéből kiderült az is, mi volt a szájról szájra szálló mondás valóságalapja: „Úgy járt, mint a Mestörpista az aprószívával”. 
Az izgalmas szellemi kalandokra csábító Somogy W.-Nemessuri Zoltán prózáján kívül Zalán Tibor, Böröndi Lajos és Rozsos Gábor verseit közli, Veszelka Attila Száraz Miklós György Bitang nyarak című kötetéről is ír. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában