Országos verseny

2024.04.04. 19:01

Akik jól döntötték ki a fát, mentesültek a vizsga alól

Erdőművelő-fakitermelő tanulóknak szerveztek országos versenyt csütörtökön Somogyzsitfán. A szakma kiváló tanulója címért versenyző végzős középiskolásoknak fadöntésben, rönkvonszolásban és fadarabolásban is helyt kellett állniuk. A többnapos eseményen három somogyi és nyolc alföldi fiatal vett részt.

Marosi Gábor

Megérte a diákoknak készülniük a somogyzsitvai versenyre. Amellett, hogy rengeteg tapasztalatot szereztek és értékes nyereményekkel gazdagodtak, akár a tanév végét is jelenthette számukra a jó eredmény. Az a versenyző, akinek az összteljesítménye elérte a 71 százalékot, mentesül az év végi szakmai vizsga alól és automatikusan jeles eredményt kap. Ehhez azonban öt feladatot kellett a legjobban teljesíteni.

Tóth Krisztina, a Déli Agrárszakképzési Centrum Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója lapunknak elmondta, a döntőt egy interaktív forduló előzte meg még január végén Gödöllőn. Somogyzsitfán az első versenyszámban egy portfóliót kellett bemutatniuk a versenyzőknek. A növénygyűjtemény húsz fajt tartalmazott, ebből választott ki ötöt a bizottság, és a diákoknak szóban kellett elemezniük az adott növényfajt. Ezután következtek a gyakorlati feladatok, ahol már különféle eszközökre is szükségük volt. 

A fadöntésnél azt figyelték, hogy minél pontosabban, megfelelő irányba és technikával borítsák ki a fát a versenyzők. A kidöntött fát azután egy munkagép segítségével egy kijelölt pályán kellett kivonszolni az erdőből. 

Az útvonalon kapukat alakítottak ki, ezek alatt kellett elhaladni úgy, hogy a rönk és a különféle akadályok ne essenek le. – A pálya végén tolatási feladat is volt, ahol szintén muszáj volt figyelni a kihelyezett akadályokra. Ennél a feladatánál nem csak a pontosság, hanem az idő is számított – mondta az intézmény igazgatója. 

A versenyző középiskolásoknak száz fiatal fa közül kellett kiválasztaniuk azokat, amelyeket célszerű kivágni azért, hogy az erdő egészséges maradjon és szépen fejlődhessen tovább. A versenyzőknek azt is meg kellett mutatniuk, hogyan lehet gyorsan és szakszerűen megszerelni a motorfűrészt, s be kellett mutatniuk a lánckímélő, illetve a kombinált fadarabolást. 

Muszáj népszerűsíteni a szakmát 

Tóth Krisztina arról is beszélt lapunknak, szükség van az ilyen versenyekre, mert az erdőművelő-fakitermelő szakmát – melyet az országban két helyen, Somogyzsitfán és Ásotthalmon lehet tanulni – fontos népszerűsíteni. – Célunk, hogy minél több tanulót tudjunk ebbe a szakmába csábítani, mert az erdőgazdaságoknak szüksége van azokra a jó szakemberekre, akik vállalják a nehéz fizikai munkát – tette hozzá a somogyzsitfai iskola igazgatója.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában