podcast

2024.04.05. 09:15

Az emberi tényező nem pótolható algoritmussal

Átveszi-e az uralmat a jog felett a mesterséges intelligencia, utolérik-e a hatóságok a kiberbűnözőket – ezekről a témákról beszéltek a kaposvári Jogi Beszélgetések résztvevői a Sonline.hu legfrissebb podcastműsorában. 
– Tragikus a helyzet a kiberbűnözés terén, nyomasztó kihívást jelent a bűnüldözés és az igazságszolgáltatás számára – vallotta be Lajtár István, a legfőbb ügyész közjogi helyettese podcast adásunkban. A szervezett bűnözés áttolódik a virtuális térbe, a csalók gyorsasága, névtelensége és nemzetközisége mind nehezíti a bizonyítást. Az üzleti e-mailcsalások mára elterjedtek, a bűnözők ilyenkor feltérképezik a cégeket, adathalászatot folytatnak, és behatolnak a cég levelezőrendszerébe. – A rendőrség és az ügyészség kibervédelmi szervezeteket hozott létre, de fontos a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztése. A digitalizáció kihat az ítélkezésre, de a jogban az emberi tényező algoritmusokkal nem pótolható. Az ügyvédek életében a mesterséges intelligencia terjedésével a klasszikus jogi tanácsadás veszít majd a jelentőségéből, de a jogászi emberismeret nem lesz helyettesíthető – mondta Lajtár István. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában