Felvi

2024.04.05. 13:51

Döntött a testület: egyetemi képzés indulhat Siófokon

Együttműködési megállapodást köt Siófok városa a Debreceni Egyetemmel – erről is döntött márciusi ülésén a siófoki képviselő-testület.

Góz Lilla

A Hajdú-Bihar vármegye székhelyén működő campus korábban azzal a céllal kereste meg a várost, hogy  felsőfokú oktatásra hasznosítaná az anno Siófok első szállodájának épült ingatlant, mely az elmúlt évtizedekben a felsőoktatást szolgálta, előbb a Kodolányi, majd a Gábor Dénes Főiskola révén. A siófoki képviselő-testület októberben már kifejezte együttműködési szándékát, hogy bérleti díj fejében az épületet átadnák. A bérleti szerződés tervezete mostanra ennek megfelelően készült el és került a testület elé. A Debreceni Egyetem e szerint 15 és 5 évre venné bérbe az oktatási intézménnyé átalakított hajdani szállodákat. Az első 10 évben egymilliárd forint értékű felújítást hajtának végre, amit a város betudna bérleti díjként. Az egyetem kérésére került bele a szerződésbe, hogy elővásárlási jogot is bejegyeznének a részükre. A testület végül 9 igen és 2 nem szavazattal fogadta el a javaslatot. Lengyel Róbert Siófok város polgármestere azt mondta, ő a jövőt látja az együttműködésben és a továbbtanuló középiskolások számára lesz egy alternatíva, az egyetem ígérete szerint figyelembe veszik a város igényeit is az indítandó szakok tekintetében. 

Az sem utolsó szempont, hogy munkahelyeket is teremt a helyieknek. 

A Debreceni Egyetem – az ország legrégebbi, folyamatosan működő felsőoktatási intézménye – egyike Magyarország kiemelt kutatóegyetemeinek, amely 14 karával, 24 doktori iskolájával a legszélesebb hazai képzési kínálatot nyújtja. Az oktatás mellett az intézmény európai színvonalú betegellátó tevékenységet is végez, teljes körű ellátást nyújtva a város, a vármegye, a régió és sok esetben országos betegellátási kötelezettsége révén. 

Megkeresésünkre a Debreceni Egyetem sajtóosztálya azt közölte, hogy az alapító okiratukban lévő felsőoktatási tevékenységet fognak ellátni Siófokon egy fokozatos fejlesztési terv alapján. 

Az induló képzésekről részletes tájékoztatás a megállapodás aláírását követően ígértek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában