Jegyzet

2024.04.04. 09:20

Évszakok

Góz Lilla

Már elvirágoztak a nárciszok és a jácintok a kiskertekben, pedig épp csak átfordult a naptár áprilisra. A februári tavasz meggyorsította a virágzást és a vetőmagok kikelését. A magaságyásaimban az ősszel vetett hagymát már szedni lehet, és a salátafejek is szépen terebélyesednek. A japán cseresznyefák rózsaszín virágai is teljesen kinyíltak, mintha legalábbis április vége lenne. 
Egy nagymama az unokáival sétált tegnap a rózsaszínbe borult Temesvár utcában. Elmondták, azért kerültek erre, hogy gyönyörködjenek a virágokban. Egy kaposvári pár a fővárosból látogatott haza, és mindenképpen szerettek volna sétálni egyet a rózsaszín virágok alatt. 
A HungaroMet mérései alapján 1901 óta ez a március volt a legenyhébb, a hónap utolsó napján a napi középhőmérséklet meghaladta a 18 fokot. Szinte már nincs szükség átmeneti kabátra, hanem kis túlzással a téli ruhából egyenesen a nyáriba bújunk bele. Ugyan spórolunk azzal, hogy kevesebb fa fogy, és nem pörög úgy a gázóra, viszont az enyhe telet a kártevők is könnyen túlélik. A hektikus tavaszi fagyok vagy a hirtelen érkező jégesők pedig akár percek alatt tönkreteszik a gazda egész éves munkáját. Az epertermesztők vagy a kajsziültetvények tulajdonosai reszketve figyelik az előrejelzéseket heteken keresztül Az időjárás drasztikus változását és az extrém hőmérséklet-ingadozásokat ma már a legelvakultabb klímaváltozás-tagadók sem tudják megkérdőjelezni. Ők is látják, hogy sötét jövő vár ránk, ha nem teszünk semmit élőhelyünkért. Csak egy bolygónk van, vigyázzunk hát rá! 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában