Egészségügy

2024.04.14. 10:25

Ezért köhögünk annyit

A légszennyezés nemcsak a természetre, az éghajlatváltozásra, de az emberi szervezetre is hatással van, egyre gyakrabban panaszkodunk légzőszervi tünetekre. A köhögés, torokkaparás, allergia egyre több gyermeket érint, az orvosok várótermei tele vannak fiatal betegekkel. A légúti megbetegedések hatékony diagnosztikáját jelentősen segíthetik az innovatív orvosi eszközök és ezáltal a kicsik gyorsabban meggyógyulhatnak. A K&H gyógyvarázs idei pályázatának fókuszába ezért a tüdőgyógyászati és ortopédiai megbetegedések kezelésére alkalmas eszközök kerültek. A felhívásra még egy hétig, április 15. délig jelentkezhetnek az gyermekegészségügyi intézmények.

Sonline.hu

A légszennyezés kapcsán leginkább a természetre ható negatív jelenségekről és az éghajlatváltozásról esik szó, pedig a levegőben található por és allergén anyagok növekedése egészségünkre is kihat. A levegőben terjedő baktériumok, vírusok száma nő, az özönvízszerű esőzések miatt pedig a penészes és gombás fertőzések is jobban terjednek. Ennek következtében az allergiaszezon egyre hosszabb lesz, az asztma és légúti gyulladások, köhögés, nehézlégzés gyakrabban keseríti meg nemcsak a felnőttek, de a gyermekek mindennapjait is. A Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti Figyelőszolgálat szerint az akut légúti fertőzéssel orvoshoz fordulók 51 százaléka 14 év alatti gyermek volt idén márciusban.  
– Egyre több szülő panaszkodik arról, hogy gyermeke havonta kimarad az iskolából, óvodából, mert köhög, náthás, fáj a torka. Ez nemcsak az oktatás miatt probléma – a gyermekegészségügyi rendszert is egyre jobban terheli. Fontos tehát, hogy a gyermekeket gyógyító orvosok munkáját minél több innovatív eszköz segítse, hiszen ez a pontosabb diagnosztika mellett a gyorsabb ellátást is támogatja – mondta el Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H Csoport kommunikációs vezetője. „Ezért helyeztük idén a K&H gyógyvarázs pályázatunk fókuszába a tüdőgyógyászati, valamint az ortopédiai, mozgásszervi betegségek diagnosztikáját, gyógyítását segítő eszközöket, berendezéseket, eljárásokat. A magyar gyermekegészségügyi intézmények akár 4 millió forintos támogatást is kaphatnak a korszerű berendezésekre.” 

A K&H gyógyvarázs pályázatra 2024. április 15. délig jelentkezhetnek a gyermekeket gyógyító kórházak, rendelőintézetek, mentőállomások, házi gyermekorvosok és vegyes praxisok a program honlapján: 

https://www.khgyogyvarazs.hu/muszerbeszerzesi-palyazat/  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában