Ifjú Kócsagőr Program

2024.04.02. 13:39

Fiatalok a természetvédelemben – idén is várják az Ifjú Kócsagőröket a nemzeti parkok

Az Ifjú Kócsagőr Program 2024-ben már 11. alkalommal nyújt lehetőséget a természet iránt elkötelezett diákoknak.

Sonline.hu

ifjukocsagor.furgediak.hu

A kezdeményezés célja, hogy a résztvevők aktívan bekapcsolódhassanak a hazai  természetvédelembe, megismerjék és megértsék a jelenlegi természetvédelmi kihívásokat, miközben részt vesznek a természetvédelmi őrök mindennapi munkájában. A programra 2024. március 22-től április 22-ig – a Víz Világnapjától a Föld Napjáig – várják azon 18 és 24 év közötti fiatalok jelentkezését, akik betekintést szeretnének kapni a gyakorlati természetvédelembe és megismernék az őri munka mindennapjait. A jelentkezéseket a ifjukocsagor.furgediak.hu weboldalon keresztül várjuk. A résztvevő diákok az általuk kiválasztott nemzeti parkban tölthetnek el egy tíz napos szakmai gyakorlatot. A legjobbak – természetvédelmi őr mentorukkal közösen – a szeptemberi országos döntőben mérik össze tudásukat. A győztes páros egy különleges ötnapos külföldi tanulmányúton vehet részt Európa egyik nemzeti parkjába. Az ifjú kócsagőrök a program során a rengeteg tudást szerezhetnek, különleges élményeket élhetnek meg és őszinte kapcsolatokat is kialakíthatnak, amit 2023-as év döntőseinek saját szavai bizonyítanak a legjobban. 

Azt gondolom, hogy a program alatt lehetőségünk volt óriási mennyiségű tudást magunkba szívni és megtapasztalni olyan helyzeteket,  szituációkat, melyek a későbbiekben a munkánk és a mindennapi életük során is hasznunkra válnak.

Schlitt Bence, a 2023-as Ifjú Kócsagőr nyertese. 

Olyan helyekre vittek, ahová egyszerű emberként nem tehetném be a lábam…

 – mondta el Miskolczi Noémi, döntős kócsagőr. 
A program sikerét mutatja, hogy a korábbi résztvevők közül már többen dolgoznak az állami természetvédelemben természetvédelmi őrként vagy más beosztásban, karrierútjukra pedig a szervezők is rendkívül büszkék. Az országos döntővel egybekötött háromnapos záróeseményt 2024. szeptember 18-20. között a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság rendezi meg. Az Ifjú Kócsagőr Program a korábbi évekhez hasonlóan a Fürge Diák Iskolaszövetkezet, a 30Y zenekar, az Agrárminisztérium, a tíz nemzeti park igazgatóság, a Kiskunsági Nemzeti Parkért Alapítvány, valamint a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. összefogásával valósul meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában