Gazdafórum

2024.04.18. 15:30

Forrásokkal erősítik meg a gazdákat

A Közös Agrárpolitika (KAP) aktualitásairól is hallhatott tájékoztatót Jakab Istvántól, az Országgyűlés alelnökétől és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnökétől Igalon az a mintegy háromszáz gazda, aki részt vett az Agrárkamara fórumán. 

Koszorus Rita

Jakab István beszélt az országba érkező import áruk regisztrációjáról, valamint a gazdák számra folyósított hitel lehetőségéről. – A kormány úgy döntött, hogy segítséget ad a gazdáknak a finanszírozásban. Tehát az Agrár Széchenyi hitel alapot 46 milliárd forinttal megerősítjük, pontosan azért, hogy elegendő forrás legyen a gazdák számára, mondta Igalon. 
Az agrártámogatások kifizetéséről pedig azt mondta, már az elmúlt héten 50 milliárdot utaltak a gazdáknak. – A rendszer fel lett gyorsítva, május végéig gyakorlatilag a területalapú támogatások, agrárkörnyezetgazdálkodási és az agárökológiai program keretében minden kifizetés meg fog érkezni, mondta Jakab István. Kitért az üzemanyag visszatérítésre is, amelynek mértékét a kormány 90 százalékkal vagyis éves szinten 1 milliárd forinttal növelte. A Magosz elnöke hangsúlyozta: szemben a német kormánnyal, amely csökkentette a támogatások mértékét, a magyar kormány támogatja a gazdákat. 
– Magyarországon az utóbbi években olyan kormány van, akinek fontos az agrárium és az ott dolgozó emberek. Ez nekünk Somogyban azért jó, mert ha ennek a megyének az adottságait múltját vesszük alapul ez egy agrármegye. Nekünk a mezőgazdaság mindig is fontos volt, egy kitörési pont, mondta az igali gazdafórumon Witzmann Mihály országgyűlési képviselő. 
A közelgő Európa Parlamenti választások kapcsán a politikus azt mondta az a tét, hogy háborúpárti és agráriumot folyamatosan akadályozó politikusokat juttatnak a választók Brüsszelbe, vagy olyanokat, akik a magyar emberek és a gazdákat képviselik. 

Újabb állomásához érkezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magosz gazdafóruma. Ezúttal az igali művelődési központban gyűltek össze a térség gazdálkodói. Madarász Zoltán, a nap Somogy vármegyei elnöke köszöntötte az egybegyűlteket az eseményen, ahol az agráriumot és az agrárpolitikát érintő legégetőbb kérdésekről is szó esett. Jakab István, a Magosz elnöke tájékoztatta az agrárszakembereket az őket érintő változásokról, és felhívta a figyelmüket a rendelkezésükre álló támogatási lehetőségekről. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában