Veszettség ellen

2024.04.02. 19:15

Rókacsoki repül az égből: megkezdődött az immunizálás

Zajlik a rókák veszettség elleni tavaszi vakcinázása. Ismét Kaposújlakról indult a repülőgép, hogy a déli és keleti vármegyékben immunizálja a rókákat.

Góz Lilla

Kaposújlakról szállt fel a kilencvenháromezer csalétekkel teli kisrepülőgép. Szemző Ernő, a Kapos Airport Kft. ügyvezetője elmondta: vasárnap indultak el, hogy a napokban Nyíregyházáról szórják a rókacsokit. 
– 1996 óta végezzük a rókák immunizálását – tette hozzá Szemző Ernő. – százötven méter magasból szórjuk ki a csalétket kizárólag a lakatlan területen, az utak, vasúti sínek és a lakott területek felett csak átrepülünk – mondta Szemző Ernő. A tervek szerint szerdán végeznek a rókák immunizálásával.  

Március 30-án kezdődött Magyarország déli és keleti vármegyéiben a rókák tavaszi vakcinázása. Az immunizálással párhuzamosan ebzárlat és legeltetési tilalom volt érvényben az érintett térségekben. A művelet a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti. Az ebzárlat és a legeltetési tilalom elrendeléséről az illetékes járási állategészségügyi hivatal és a települési önkormányzat tájékoztatta a lakosságot. A külterületeken plakátok figyelmeztetik a kirándulókat. A programba bevont területek tájékoztató jellegű térképe és az érintett települések vármegyei bontású listája a Nébih weboldalán is elérhető. 

A veszettség fő terjesztője a vörös róka, melynek hazai állománya nagyságrendileg hatvanezer egyed. A veszettség a vadon élő és a házi emlősállatokra, valamint az emberre egyaránt veszélyt jelent, a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskáknak pedig ajánlott. A betegség a keleti szomszédainknál, Ukrajnában és Romániában rendszeresen előfordul, de az utóbbi időszakban Szlovákia keleti régiójában is több helyen megjelent. 

2022-ben Magyarországon szintén megváltozott a veszettséghelyzet, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, az ukrán határ közelében 2022-ben 4, 2023-ban 16, 2024-ben ezidáig 12 veszettségesetet állapítottak meg a szakemberek. 2022. szeptemberétől Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye elveszítette a betegségtől való mentességét, de az ország többi része továbbra is mentes maradt. A betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be. Jelenleg az Ukrajnához közeli területeken a szokásosnál nagyobb a járványügyi kockázat, mivel a háború miatt az ottani állategészségügyi hatóságok nem tudták végrehajtani a rókák vakcinázási programját. Az immunizálási program eredményességét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával méri. Az előző évek adatai azt mutatják, hogy a rókák több mint háromnegyede felvette a vakcinát tartalmazó csalétket.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában