Nő az erő a tudományban

2024.04.25. 15:39

Megmutatták a MATE-n, hogy nincs lehetetlen a női kutatók számára

Műhelyfoglalkozásokon vettek részt és bebarangolhatták a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári campus-ának területét azok a diákok, akik részt vettek az intézmény Lányok napja elnevezésű programján.

Koszorus Rita

Fotó: TIBOR KOVACS

A takarmánykutatási laborba is benéztek a lányok, de megtudhatták, hogyan kell egy agráriumban is használatos drónt reptetni. S persze a szarvasmarha embriológia rejtelmeibe is beavatta őket Nagy Katalin Phd hallgató, tudományos segédmunkatárs.
Ezzel tudod állítani az erősséget – mondta Nagy Katalin, miközben a mikroszkópnál a vállalkozó szellemű diákok részt vehettek egy új lombikborjú létrehozásában.

Fotó: TIBOR KOVACS

Ottjártunkkor éppen a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium 10. osztályos Arany János Tehetséggondozó Programban résztvevő diákjai figyelték érdeklődve a folyamatot. S persze volt, aki szerepet is vállalt a lombikborjú készítésben.
– Tetszett az előadás, érdekesnek találtam, utána voltak még kérdéseim, például a beltenyészettel kapcsolatban. A biológiát szeretem, gondolkodom azon, hogy állattenyésztési szakterületen tanulok tovább, de még nem döntöttem el, milyen pályát választok – mondta Nyerlucz Amanda

Lányok napja a MATE-n
Fotó: TIBOR KOVACS

A gyerekek az egész intézmény területét felfedezhették a program segítségével.
– A természettudományi szakra járó diákokat hoztuk el, hiszen vélhetően majd közülük kerülnek ki a jövő női tudósai. Nagyszerű, hogy a Lányok napja már Kaposváron is elérhető és nem kell messzire utazni, hogy részt vehessünk rajta – mondta Keresztesné Földes Anita, a Munkácsy Mihály Gimnázium biológia-magyar szakos tanára. 

Lányok napja a MATE-n
Fotó: TIBOR KOVACS

A folyékony nitrogén működésén kívül a fraktálokkal is megismerkedtek a lányok. 
– Megmutattam, hogy a matematikának milyen sok oldala van, ezerféle alkalmazási irányba elmehetünk, ezt a fraktálokon keresztül mutattam be. Láthatták, hogy a fraktálok hol fordulnak elő és hogyan lehet alkalmazni őket – mondta Stettner Eleonóra, a MATE Matematika és Természettudományi Alapok Intézete matematika és modellezés tanszék egyetemi docense. A lányok egy Sierpinski-tetraédert is építettek, a csoportok kis elemekből raktak össze háromszögeket, amelyek összeillesztve egy nagy Sierpinski-tetraéderré nőttek. Stettner Eleonóra elmondta: három éve a gépészmérnököket is tanítja, akik közül kevés a lány. – Sajnos tavaly és idén is csak kettő lány volt, míg húsznál is több fiú. Lehetnének sokkal többen, mert általában a lányok a ügyesebbek a matematika területén – mondta az egyetemi docens.

Még több női tudós kellene

Az idei a Nők a Tudományban Egyesülettel közösen meghirdetett Lányok napján öt iskola száztizenöt diákja vett részt, a kaposvári intézmények mellett a dombóvári Apáczai Csere János Technikum tanulói is érdekes tapasztalatokat gyűjthettek. A nők tudományban betöltött szerepére igyekeznek felhívni a figyelmet évről-évre a MATE Kaposvári Campuson, a Lányok napja elnevezésű programmal, amely a sorban a tizenharmadik volt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában