Madarak

2024.04.13. 11:25

Megóvják a gyerekeket a kellemetlen varjaktól

Vetési varjak piszkították össze a kaposvári Berzsenyi parkban lévő játszótér egyes részeit. A madarak több helyre is ürítettek a környéken. A járdát és a parkoló autókat sem kíméltek. A napokban azonban megoldódott a játszótéri probléma. A fákon magasodó fészkeket ugyanis leszedték a szakemberek.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

Nyolc madárral biztosan kevesebb fészkel mostantól a játszótér felett. A platánfák tetejét négy madárotthontól szabadították meg csütörtökön délelőtt. A fészkek azonban nem volt üresek, 13 tojást találtak a munkát végző vállalkozás dolgozói. A „beavatkozáson” Pintér András a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) természetvédelmi őre is részt vett. Elmondta, a tojásokat várhatóan más fészkekbe helyezik át, de az is elképzelhető, hogy keltetetőgépbe kerülnek.

– Csak részben oldódott meg a probléma azzal, hogy eltávolították a fészkeket – mondta Pintér András. – Hosszú távon az lenne a megoldás, ha fák koronáit jobban visszavágnák, mert akkor a varjak nem raknának ott fészket, hanem arrébb egy magasabb fa tetejére költöznének. A faápolási munkát végző cég munkatársai néhány veszélyesebbnek ítélt, a játszótér fölé magasodó ágat is eltávolítottak, de mivel költési időszak van, ezért jobban nem nyesték meg a növényeket – tette hozzá a természetvédelmi őr. Pintér András arról is beszélt, a vetési varjak a zárt erdőket nem igazán szeretik, ezért is költöznek inkább a parkokban található fák tetejére.

Az általunk megkérdezett kaposvári családosok örülnek annak, hogy megoldódott a varjú-probléma a játszótérnél. Fülöp Zsolt kaposvári édesapa elmondta, az egyik padra folyamatosan odapiszkítottak a madarak, ezért nem lehetett ráülni, és a földön is mindig volt egy terület, ami ürülékkel volt szennyezett. Fecán Márk, egy másik kaposvári szülő azt mondta, naponta tapasztalja, hogy a varjak a járdára piszkítanak, de különösebben nem zavarja.  

Új fákat ültetnek a kivágottak helyére 

Balatonkeresztúron nem csak gallyazták a platánfákat, hanem több, tíz méter magas öreg fát ki is vágtak az elmúlt időszakban. Takácsné Simán Zsuzsanna jegyző megkeresésünkre elmondta, a lakók és az ingatlantulajdonosok többször jelezték már, hogy a magas fák belenőttek a vezetékekbe, a viharos szélben letörtek és olykor kárt is okoztak. Amiatt is történt jelzés, hogy varjúkolóniák telepedtek meg az ágakon, ürülékükkel pedig sok kellemetlenséget okoztak. A jegyző kiemelte, a fákat alapos indokkal vágták ki, helyükre új növényeket ültetnek majd el az év végéig. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában