Lakhatás

2024.04.04. 09:23

Új fészkeket kaptak a somogyi fehér gólyák

Lábodon és Rinyaszentkirályon már felkerültek az új fészekalapok a villanyoszlopokra, Bakházán, Háromfán, Somogytarnócán és Barcson pedig a napokban látnak neki a fészekrakásnak a Duna-Dráva Nemzeti Park és az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. emberei. Együtt gondoskodnak a biztonságos lakhelyről a hazaérkező fehér gólyák számára. 
Schulcz Andrea, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai referense elmondta: a fehér gólya kedvelt madarunk, mindenki ismeri, fészkét emberlakta településeken leggyakrabban villanyoszlopokra rakja. Előfordul, hogy közvetlenül az oszlopfejre építi, ami veszélyes, könnyen érheti a madarat halálos áramütés. Ezt a problémát küszöböli ki a fészekmagasító, ami az oszlopra szerelve biztonságos távolságba emeli a fészket. 
A fészkek azonban az évek során – köszönhetően a madarak rendszeres lakhelytatarozásainak – hatalmas méreteket öltenek, súlyuk könnyen elérheti a több száz kilót is, és emiatt gyakran megbillen, vagy akár le is esik. 
– Ezért az ilyen fészkeket az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.-vel egy évek óta működő program keretében megigazítjuk, renováljuk, illetve ahol indokolt, ott új fészekalapot, esetleg új fészekmagasítót is helyezünk fel. Mindezt még a gólyák visszatérése előtt kell megtennünk, hogy a telelőhelyeikről visszaérkezve biztonságos fészek fogadja őket – tette hozzá. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában