Megemlékezés

2024.05.26. 17:25

A Hősök napján emlékeztek a háború áldozataira

A magyar hősök emléknapját tartották meg vasárnap a Mindszenty téren, a Hősök templománál.

Kovács Gábor László

Fotó: TIBOR KOVACS

Azokért szólt a harang, akik az életüket áldozták fel a hazáért, hívta fel a figyelmet erre Balogh Dezső nyugállományú őrnagy, a rendezvény narrátora. 1917-ben, az első világháború végjátéka idején, majd 1924-ben, néhány évvel Trianon után született törvény arról, minden év május utolsó vasárnapján a magyar történelem bármely időszakában elesett katonákra emlékeznek, majd az Országgyűlés 2001-ben újra életbe léptette a törvényt azzal, hogy azokra is kiterjesztette, aki fegyverrel vagy anélkül szolgálták a hazáét, és bármilyen önkény áldozatául estek. Száz évvel ezelőtt a Hősök temploma az első világháború áldozataiért épült, de azóta sokelemű emlékhely lett, mondta emlékező beszédében Borhi Zsombor, kaposvári alpolgármester. 

 

A hősök napjának üzenete nem csak a puskaport szagoló nemzedékeknek szól, mindig fel kell idéznünk az országot ért megpróbáltatásokat, mert ezek meghatározzák nemzeti létünk kereteit, jegyezte meg. Zord idők könnyen teremtik a hősöket, ugyanakkor a döntések mögött emberi szenvedések állnak, hangsúlyozta. Az ünnepség végén a résztvevők koszorúztak a donneri Hősök temetőjében, és a Keleti temetőben, Reichard Béla alezredes sírjánál. Nemcsak a civil szervezeteknek, de a honvédségnek is ki kell venni a részét a megemlékezésből, mondta Puskás Béla, a Mártírok és Hősök Közalapítvány titkára, aki ezért hiányolta Kaposvár házi ezredét, annak zenekarát és katonáit a rendezvényről, de kitért arra, hogy a nyugdíjas honvéd szervezetek és a toborzó iroda is koszorúzott.   

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában