Aikido konferencia

2024.05.17. 17:58

Az Aikido harcművészetet a mai napig a szamuráj szabályok szerint űzik

Kaposváron a Nemzeti Aikido Szövetség Magyarország (NASZM), Kaposvári Nehézatlétikai SE (KNASE), valamint a Kaposvári Akido Club (KAHC) szervezésében, Kaposvár Megyei Jogú Város, és a Honvédelmi Sportszövetség támogatásával nemzetközi szakmai konferenciát tartottak.

Barkóczy László

Az eseményen lehetőség nyílt az Európai Aikido Szövetség (European Akido Federation, (EAF) elnökségi ülésének megtartására is. Az esemény védnöke Dr. Simicskó István a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, és Szita Károly Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere voltak. 

Az Európai Aikido Szövetség ülésén olyan neves szakemberek vettek részt, mint Luis Salgado elnök Portugáliából, Michel Gillet alelnök Franciaországból, Luc Vermeulen alelnök Belgiumból, Jan-Pierre-Horrie gazdasági elnök Belgiumból, Mirko Jovandic technikai vezető egyben a Szerb szövetég elnöke, Jean-Paul Engelbeen főtitkár, Predrag Buric a Montenegrói szövetség vezetője, valamint belgiumi és németországi szövetségi vezetők is. 

A képre kattintva galéria nyílik!

 

A 9. Nemzetközi Aikido Konferencia 123 fő az ország minden tájáról érkező érdeklődő részvételével, valamint Törő Ábris kaposvári születésű volt aikidokánk cselló játékával kezdődött. Dér Tamás alpolgármesterköszöntötte a város nevében a megjelenteket. Beszédében méltatta a város lakosainak egészségi állapotának javítása érdekében tett erőfeszítéseket, beruházásokat, programokat. Ismertette a legegészségesebb város Kaposvár célkitűzéseit az eléréshez szervezett programokat. Méltatta a nagy hagyományokkal bíró kaposvári küzdősportok és harcművészetek így az Aikido szerepét.  Ms. Sato Junko tanácsos asszony, Magyarországi Japán Nagykövetség misszióvezető-helyettese is mondott néhány szót a konferencián. Méltatta a nemzetek kulturális hagyományápolásának jelentőségét, és a sportok és harcművészeteken keresztüli kapcsolatok felvételét, kiszélesítését. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke beszédében elmondta: hangsúlyos a küzdősportok és harcművészetek elévülhetetlen jelentősége a fiatalok hagyomány, és hazaszeretetre való nevelésében, a felnőtté válásban, gondolkodás és viselkedés módjának alakításában. Ismertette a szövetség munkáját, történetét, az eddig elért eredményeket, egyben kiemelte az Aikido mint a hagyományokhoz ragaszkodó harcművészeti ág nevelésben és jellemalakításban betöltött fontos szerepét.

 

A konferencián ünnepélyes keretek közt DAN fokozatok és egy meglepetés megtiszteltető cím átadására is sor került. Bodnár Gyula elnök (NASZM) 5. DAN, a Tókiói Humbu Dojoban bejegyzett AIKIKAI világszövetségünk nevében Márton Imrének 6.DAN fokozatú mesterünknek a NASZM általános elnökének  Shihan megtisztelő cím kinevezést adott át. 

Márton Imre már, mint Shihan 2. DAN fokozatott adott át Gyebnár Ferencnek, a hazai judo doyenjének, aki az idén tölti be 90-ig életévét, az Aikido hazai felkarolójának.  5.DAN AKIKAI által jóváhagyott fokozatot bizonyító oklevelet adott át Kocsis Ferenc Vilmosnak a NASZM gazdasági elnökének, a rendező Kaposvári Nehézatlétikai SE. elnökének, valamint 6. DAN AKIKAI által jóváhagyott fokozatról szóló oklevelet adott át Lendvai Józsefnek, aki a másik rendező klub a Kaposvári Aikido Harcművészeti Club elnöke, és a NASZM technikai bizottságának tagja.

 

A konferencián több szakmai előadás is elhangzott

 

Dr. Szabó Balázs Habilitált Egyetemi docens, Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Japán Tanszék tanszékvezetőjének, lebilincselő előadását hallhatták az érdeklődők: Kora újkori hagyományok a japán harcművészetekben, tárgykőrben. 

Szigethy Mónika, Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Savaria Egyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar Sporttudományi Intézet: A váll mozgásairól tartott előadást, gyakorlati javaslatokkal kiegészítve. 

Székely Klára az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központ Üzleti Kommunikáció és Marketing Tanszék adjunktusa: Az Aikido és a nevelés tárgykörben tartott figyelemre méltó és érdeklődést felkeltő előadást a mesterré válás személyi feltételeiről, és az igazi mester személyiség jegyeiről, kívánalmairól.

Rudolf Molnár: A szabadkai klub történetéről hallhattak előadást, de a szerb Aikido mozgalom kezdeteiről, fejlődéséről is nagyon sok, eddig nem ismert információt is hallottak a jelenlévők.

 

Az aikidó (合気道, nyugaton Aikido, Aikidō) tradicionális alapokra épülő modern, japán harcművészet. Alapítója Uesiba Morihei, ismertebb nevén O-szenszej, azaz „Nagymester”, „Nagy tanító”.

Az aikidó gyakorlati technikái a kifinomult mozgáson, az ellenfél erejének érzékelésén és elvezetésén, valamint annak szétszórásán vagy az ellenfélre való visszafordításán alapulnak. Az Alapító (Uesiba Morihei) megfogalmazása szerint az aikidó egy olyan Út, amellyel le tudjuk győzni a konfliktusokat magunkban, és amellyel békét teremthetünk a világegyetemben. Ennek megfelelően az aikidó gyakorlása során nem létezik ellenfél vagy ellenség, hanem partner van, akit vezetnünk és irányítanunk kell. A gyakorlónak tehát nem a pusztításra, hanem minden esetben az építő jellegű konfliktuskezelésre kell törekednie.

 

Az elméleti kurzust délután nemzetközi Aikido edzőtábor követte a Kinizsi ltp. judo központjában. Czéh László Pécsi 6.DAN mester, majd őt követően Mirco Jovandic Szerb szövetségi elnök 7.DAN shihan, és Jean Burnay 7.DAN Belga szövetség vezetője tartottak minden szempontból tanulságos, és nagyon jó hangulatú edzést a szép számú résztvevőnek.   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában