Szolgálat

2024.05.26. 06:55

Ismét munkába állnak Lellén a gyermekmentők

Ugyan a legtöbb gyermekbaleset megelőzhető lenne, a gyermekmentők mégis azt tapasztalják, hogy nagyok sok gyermekkori baleset újra és újra megismétlődik. Ezért ismeretterjesztő mesekönyveket és gyermek­elsősegély-applikációt készítettek, valamint játszótéri információs táblákat helyeznek ki ezekben a napokban.

Góz Lilla

A játszótéri táblákon ajánlások találhatók például újraélesztés, félrenyelés, orrvérzés, végtagtörés, magasból esés, eszméletlen állapot, görcs, vérzés, allergiás reakció, mérgezés esetére. – Arra hívják fel a táblák a gyermekeket felügyelő felnőttek figyelmét, hogyan kerülhetők el a gyakorta előforduló játszótéri baleseti sérülések, mikor van szükség mentőhívásra, és mit kell tenni a mentő érkezéséig – emelte ki Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány elnöke. – A táblákról az ingyenes gyermekelsősegély-applikáció egy QR-kód segítségével letölthető, amely rövid videókon további információkkal szolgál a felhasználóknak. Háromezer tábla kihelyezését kezdték meg munkatársaik és önkénteseik. Eddig kilencszázzal végeztek például Balatonlellén és Kaposváron, de kérésre további somogyi településekre is tesznek ki. 
Gesztes Éva hozzátette: a balesetek bekövetkeztétől számított első tíz perc meghatározó a betegség kimenetele szempontjából. Június 21-én kezdik meg a szolgálatot Balatonlellén és augusztus 25-éig a Tabán utcai telephelyükön ambuláns ellátást végeznek, de a településen és ötven kilométeres körzetében rohamkocsijukkal a balesetek helyszíneire is mennek. 
Fotó: MW

 

Eddig negyvenezer beteget láttak el


A Magyar Gyermekmentő Alapítvány 18 és fél éve üzemeltet gyermek-mentőorvosi kocsikat az Országos Mentőszolgálattal együttműködésben az ország több pontján. Ezek az egységek a gyermek-intenzívosztályok meghosszabbított karjaiként foghatóak fel, szakorvossal és teljes körű rohamfelszereléssel vonulnak a 112-es segélyhívószámra bejelentett legsúlyosabb állapotú csecsemőkhöz és gyermekekhez. Az elmúlt évek során 40 ezer beteg mentőellátását végezték. – Eddig 45 ezer szülő vett részt az ingyenes elsősegélynyújtó tanfolyamainkon – mondta el Gesztes Éva, a gyermekmentő alapítvány elnöke. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában