Nagyatád

2024.05.15. 11:57

Jubileumot ünnepeltek a harckocsizók

Nagyatádon 1963. júliusától 1987. június 30-ig működött a harckocsi ezred. Megszűnése után Hortobágyi Ferenc megszervezte a „69. Harckocsi Ezred Baráti Kört”, mivel sok tiszthelyettes, tiszt és polgári alkalmazott helyben maradt. Rendszeresen megtartották a harckocsizó találkozókat, páncélos bálokat. Miután „kiöregedtek” nevük 25 évvel ezelőtt a „69. Harckocsi Ezred Nyugdíjas és Baráti Köre” elnevezésre változott. Így megőrizték a katonavárosi emlékeket. 

Györke József

Fotó: Györke József

Hortobágyi Ferenc elmondta, hogy korábban 50, 90, sőt, 180 tagot is számlált az egyesület. A legutóbbi meghívók címzése során azonban sokuk neve mellett csak keresztet talált. Az évek során megalapították a Hadiparkot, sok fegyvert, ruházatot sikerült beszerezniük. Jó kapcsolatot alakítottak ki több külföldi klubbal. Különösen sok támogatást kaptak a bajoroktól. Jó kapcsolatnak köszönhetően a horvát veteránokkal is sikerült több közös rendezvényt lebonyolítani. Ezt jól példázza, hogy a mostani ünnepségen három horvát klub is jelen volt, sőt még Kapronca városából is kaptak elismerést a nagyatádiak, akik több külföldi lőversenyen is megállták helyüket.

Fotó: Györke József

 A 25 éves jubileum alkalmából meglátogatták a vendégekkel a Hadiparkot, majd megkoszorúzták volt bajtársaik emlékoszlopát. Az esemény résztvevőit Ormai István, Nagyatád polgármester köszöntötte, aki kiemelte, hogy a veteránok közös ügyért éltek: a haza szolgálatáért. A katonavárosért is sokat tettek a harckocsizók. Emellett jelentős volt karitatív tevékenységük is. Több települést és szociális intézményt láttak el berendezésekkel, élelemmel, ruházattal. 

Fotó: Györke József

Az ünnepség végén közösen adtak át elismeréseket egymásnak a klubok vezetői, képviselői. Horváth Zsolt, a 19. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője a Magyar Honvédség vezetőjének parancsát olvasta fel, majd átadta a díszoklevelet Hortobágyi Ferencnek. Mivel az egyesület vezetősége lemondott, kimondták az egyesület megszűntét. A hivatalos eljárásokat követően várhatóan klubként fog tovább működni új vezetőséggel.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában