Öko

2024.06.22. 11:47

Indul a „Zöld Óvoda” pályázat

A kormány kiemelt hangsúlyt fektet a szemléletformálást segítő programok támogatására, amelyek igyekeznek már a legkisebb kortól kezdve megtanítani a gyerekeket a természeti értékek szeretetére, tiszteletére. Ebben fontos szerepet játszanak a Zöld Óvodák, ahol a gyermekek életkoruknak megfelelő környezeti nevelést kapnak. Az Energiaügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium által meghirdetett pályázaton a „Zöld Óvoda” mellett „Címmegtartó Zöld Óvoda” és „Örökös Zöld Óvoda" cím elnyerésére lehet pályázni mától – jelentette be Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár.

Sonline.hu

Fotó: Lang Róbert

A „Zöld Óvoda” minősítő cím pályázat elősegíti a környezettudatos értékek és szokások elterjesztését, valamint biztosítja a fenntarthatósági szempontok beépítését az intézmények működtetésébe. A cím elnyerése biztosítékot jelent a szülők számára, hogy gyermekeik környezettudatos nevelésben részesülnek, ennek során nyitottabbá válhatnak a természet jelenségeire és életüknek szerves részévé válik a fenntarthatóság és környezetkímélő szemlélet – tette hozzá Raisz Anikó.

A programban részt vevő óvodákban a gyermekek jobban megismerhetik a környezetük állat- és növényvilágát, lakóhelyük hagyományait. A  nyersanyagok beszerzésénél az intézmények előnyben részesítik a helyi piacot és termelőket, valamint figyelmet fordítanak a szülők és a helyi társadalmi közösségek környezettudatos szemléletformálására is. Az óvoda berendezését egyszerűen, természetes anyagok felhasználásával alakítják ki, a kertjében pedig - a helyi lehetőségek figyelembe vételével - zöldséges- és virágoskertet, gyógy- és fűszernövény részt, komposztálót, sziklakertet valósíthatnak meg. A Zöld Óvodákban biztosított a szelektív hulladékgyűjtés lehetősége, valamint az ajándékok és a játékok készítése    során is érvényesítik a „hulladék nem szemét” elvet. A mindennapi működés során törekednek a környezetkímélő anyagok, így például a környezetbarát tisztítószerek használatára, valamint a takarékos, lehetőség szerint megújuló forrásokból fedezett energiahasználatra.

A Magyarországi Zöld Óvodák Hálózatának jelenleg 1136 óvoda a tagja, így hazánkban ma már minden negyedik gyermek olyan óvodába járhat, ahol tevékenységorientált környezeti nevelésben részesül. A pályázat iránt évről évre egyre több intézmény érdeklődik és a mentorálási rendszerrel, az akkreditált pedagógus-továbbképzéssel, valamint új oktatási segédeszközök biztosításával még tovább növekedhet a Zöld Óvodák száma.

A pályázó óvodák a felhívásban meghatározott kritériumrendszer alapján önértékelést készítenek, melyben számot adnak az óvodában folyó, a fenntartható fejlődés elvei szerinti tevékenységek tartalmáról, a környezeti nevelés szintjéről, az ahhoz kapcsolódó tevékenységek jellemzőiről és a fenntarthatóság szempontjai szerinti működtetésről. Amennyiben egy óvoda három alkalommal elnyerte a „Zöld Óvoda” címet, megpályázhatja a visszavonásig érvényes „Címmegtartó Zöld Óvoda” vagy az „Örökös Zöld Óvoda” címet. A pályázatokat 2024. június 20-tól szeptember 30-ig lehet benyújtani.

A felhívásról további részletek a www.zoldovoda.hu oldalon olvashatók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában