Fejlődés

2017.10.16. 14:00

Bölcsődét épít, bérlakásprogramot indít Böhönye

Szétbontották a böhönyei polgármesteri hivatal tetejét, ám az önkormányzati munka nem szünetel az átépítés miatt. Saját erőből láttak hozzá a tetőcserének. Az épület energetikai korszerűsítése is megkezdődhet jövő tavasszal, erre TOP-os pályázati forrásból nyertek közel 36 millió forintot.

Kovács Gábor

– Bölcsőde építésre is nyertünk 150 millió forintot egy másik TOP-os pályázaton, a támogatási szerződés megkötése előtt állunk – mondta Zsoldos Márta Piroska polgármester. – Ezzel a szolgáltatással növelhetjük a település megtartó képességét. A térségben van elég gyermek, reméljük a következő generáció is megfelelő létszámban születik. Egy kistérségi társulás gesztorai vagyunk, a társulás tagközségei: Vése, Nemesdéd, Varászló, Nemeskisfalud és Szenyér lakosai is igénybe vehetik majd a bölcsődét. Két csoportosra terveztük a bölcsődét, egy csoportban 10-12 kisgyermekkel. Böhönyén jelenleg több mint 40 kisgyermek (újszülöttől 3 éves korig) él, a kistérségben az előzetes felmérések szerint 56 kisgyermekkel számolhatunk.

Ezen kívül Böhönye konzorciumban vidékfejlesztési pályázatot is benyújtott. A közelmúltban járdaépítéseket valósították meg a településen, és elkészült a temető kerítése, a ravatalozó is. A buszfordulót is felújították. A közfoglalkoztatottak egy térköveket gyártó és egy drótfonó részlegben is dolgoznak. Az önkormányzat tervei szerint a régi talpasháznál lévő pajtát kibővítenék és olyan színtérré tennének, ahol a régi paraszti élet relikviáit állítanák ki felajánlásokból.

Kevés vidéki település van, ahol bérlakás programot tudtak indítani, Böhönye közéjük tartozik. Használaton kívüli ingatlanaik hasznosításán törve a fejünket, kitalálták, hogy segítik azokat, akik lakáshoz szeretnének jutni. Három kialakított kis lakással tudtak átmeneti megoldást biztosítani. Ketten már beköltöztek, de több érdeklődő is van. A polgármester szerint jó lenne, ha erre a programra kormányzati támogatást is kaphatnának. Ezt más települések polgármesterei is felvetették már.

Böhönye a nemzetközi kapcsolatait is bővítené. Erdélyi testvértelepülésük már van, most egy pályázattal 7,5 millió forintot nyertek egy norvég- magyar kétoldalú kulturális kapcsolatépítésre. Egy művészeti intézmény vezetésével vették fel a kapcsolatot, ők Oslóban fogadhatják a böhönyeieket, amelyet viszontlátogatás követ Böhönyén. A megyei önkormányzat segítségével egy Kapronca megyei faluval terveznek testvértelepülési kapcsolatot. A polgármester hozzátette: a kapcsolatoknak hozadéka van, még uniós támogatások lehetősége is rejlik a kapcsolatfelvételekben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában