Közműhálózat

2017.07.25. 06:45

Ingyenes a rákötés, az új mérőórákért sem kell fizetni

Július elejétől ingyenesen csatlakozhatnak a közműhálózatokhoz a családok, valamint a kis-és középvállalkozások. Továbbá mérsékelte vagy díjmentessé tette a kormány a kapcsolódó eljárási díjakat.

Kovács Gábor

villanyóra leolvasás, villanyszerelõ, villanymérõ

Mindezzel az építkező családok és a terjeszkedő kisvállalkozások járhatnak jól. Varga Ivett, az E.ON kommunikációs munkatársa kérdésünkre elmondta: még nincs róla adatunk, hányan élnek majd a lehetőséggel, de Somogyban is számítanak bővülésre.

Az új hálózati csatlakozási igénynél díjmentessé vált villamos energia esetében 32 Amperig, illetve földgáz estén 4 köbméter alatti mérőteljesítményig a hálózati csatlakozás családok és kis- és középvállalkozások (KKV) számára július 1-től. Megduplázták az ingyenes vezetékhosszakat a villamos energia esetében, és 250 méterig ingyenes a földgáz elosztóvezeték is. Rövidül továbbá a hálózati csatlakozási folyamat elosztók általi része.

Ezek egy nagyobb lakás vagy egy átlagos méretű családi ház, illetve egy átlagos méretű üzlethelyiség ellátásához elegendőek.

Egy átlagos méretű családi háznál vagy üzlethelyiségnél mindhárom közműcsatlakozás kialakítása esetén a családok 450 ezer és 1,9 millió forint közötti összeget takaríthatnak meg, a kkv-k pedig akár 2,8 millió forintot is.

– Elosztóink eddig is minden csatlakozási igényt kielégítettek a hatályos jogszabályoknak megfelelően, ezután is így lesz – mondta Varga Ivett. – Aki előszerződést kötött, és befizette az összeget a törvény megjelenése előtt, velük a hatályos jogszabályok alapján járunk el, azaz ha valaki már 2017. július 1. előtt befizette csatlakozási díját, akkor az abban az időpontban hatályos csatlakozási díjat fizette meg. Aki a határidő után kezdeményez új hálózati csatlakozást, ebben az esetben természetesen az új jogszabály alapján járunk el.

Fontos tudnivaló, hogy aki nagyobb csatlakozási igényt akar, de ki akarja használni az ingyenességet és később kapacitást bővít, annak visszamenőlegesen meg kell fizetnie a hatályos csatlakozási díjat, hiszen kifejezetten a kisfogyasztókat (magánszemélyeket és KKV-kat) kívánja támogatni a kormányzat.

A mellékmérők nem számítanak új bekötésnek

Továbbra is fizetni kell a bekötővezetékek kiépítésért és a vízmérőn kívüli szerelvények beszereléséért, a költségek szolgáltatóként eltérőek lehetnek – közölte a Magyar Víziközmű Szövetség (Mavíz) szerdán az MTI-vel. A Mavíz kiemelte, hogy az ivóvíz bekötővezetéket kizárólag a szolgáltató kötheti rá a fővezetékre, ezért pedig díjat (anyagköltség, munkadíj) kérhet. A mellékmérők felszerelése nem számít új bekötésnek, így ezek sem esnek a térítésmentes szolgáltatások kategóriájába. A közlemény szerint a közműcsatlakozások díjmentessége kizárólag a 2017. július 1-jét követően létesült új bekötésekre vonatkozik, a térítésmentes szolgáltatások közé a víziközmű-szolgáltató által végzett tervegyeztetés és adategyeztetés, a vízmérő és felszerelése, valamint a nyomáspróba tartozik. A közműcsatlakozók díjmentessége a bekötővezeték méretétől függően – ivóvíznél 32 milliméter átmérőig, szennyvízvezetéknél 160 milliméter átmérőig – érvényes, az új bekötések ugyanezen méretekig a víziközmű-fejlesztési hozzájárulás megfizetése alól is mentesülnek – írták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában