a jövő a tét

2017.09.22. 17:30

Kitekertek a Desedáig az autómentes napon

Európában ma az egyik legnagyobb károsanyag kibocsátó tényező az autóközlekedés – hangzott el az Európai Mobilitási Hét keretében megrendezett autómentes napon Kaposváron.

K. G.

Az autómenetes napon megmozgatták a kaposvári gyerekeket is, és erre egyre nagyobb lehetőség lesz a jövőben, ugyanis jelentősen bővülni fog Kaposvár kerékpárútjainak hálózata. Hat kaposvári iskola tanulói pattantak a biciklik nyergébe, és kerekeztek a Desedához, hogy ezzel is megmutassák: lehet autó nélkül is közlekedni a jó levegőn. Kerékpáron elkísérte a gyerekeket Szita Károly, Kaposvár polgármestere, Dér Tamás alpolgármester, és Pintér Rómeó, az önkormányzat ifjúsági és sportbizottságának elnöke, az utóbbi egy kaposvári közbringán, vagyis Tekergőn taposta a pedált.

A tónál a Berzsenyi, a Toldi, a Zrínyi, a Gárdonyi, a Honvéd utcai és toponári iskola felső tagozatos diákjaiból tíz fős csapatok alakultak. Környezetvédelmi ismereteikről adtak számot egy szellemi vetélkedőn, valamint sportos és ügyességi feladatokban is megmutatták erejüket és ügyességüket az akadálypályán.

 

– Ezzel segítettek átadni a felújított desedai kerékpárutat – köszönte meg a gyerekeknek az utat Szita Károly. – Jelenleg 20 kilométernyi kerékpárút van Kaposváron, és a Németh István Program keretében még 16 kilométer épül majd 2018 végéig. Ugyanakkor a kaposvári Tekergő hálózat mostani négy állomása 18-ra bővül majd. 170 új kerékpárt is vásárolunk hozzá, elektromost és mechanikust is. A környező településekkel megállapodtunk egy bicikliút építésében, amellyel elérhető lesz a Zselici Csillagpark. Elkezdődött a 67-es út 2-szer 2 sávossá bővítése, 2019 végére a kaposvári belvárosból kerékpárral lehet majd eljutni Balatonlellére.

Az autómentes napon a városgondnokság munkatársai 7 és 17 óra között lezárták az autóforgalom elől a Dr. Kaposváry György utca Vásártéri út és órás körforgalom közötti szakaszát, amely csak kerékpárral és gyalog volt megközelíthető.

Nehéz felkelteni a gyerekek aktivitását

– Az autómentes nap felhívja a gyerekek figyelmét arra, hogy a környezetvédelem az egyik legfontosabb a mai világban – mondta Sziget András, a Berzsenyi iskola testnevelő tanára. – Az egészségünkért is sokat teszünk, ha visszaszorítjuk az autók használatát. A gyerekek felfogják ennek fontosságát, mert sokat hallanak a klímaváltozásról, a természeti katasztrófákról, a globális felmelegedésről. Ez a téma érdekli őket, hiszen az ő jövőjükről is szó van. Az aktivitásukat azonban egyre nehezebb felkelteni, mert a mai gyerekeket túl sok inger éri.

– A kerékpár nagyon egészséges sport és hobbi, egyre többen ismerik fel ezt – mondta Németh Máté, nyolcadik osztályos tanuló. – Nagyon sokat bringázom, edzésre és néha iskolába is azzal járok. Tíz éves korom óta rendszeresen kerékpározom, de már az óvodában is hajtottam. A kerékpárral a környezettudatosságunkat is erősíthetjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában