vakcina

2018.03.09. 11:30

Már most érdemes felkészülni a tavaszi kullancsszezonra

Nem is gondolnánk, hogy már most meg kell kezdeni a kullancsok elleni védekezést. Pedig így van, hiszen az idén is sok vérszívóra számíthatunk, amelyek számos betegséget terjesztenek. Köztük a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás hordozói is a kullancsok.

Koszorus Rita

Léteznek védőoltások a betegségekre, ezek a legtöbb somogyi patikában rendelésre elérhetőek. Győrbíró László, a balatonföldvári Gondviselés Patika tulajdonosa érdeklődésünkre elmondta: kétféle vakcina kapható. – Az Encepur nevű készítményt gyakrabban kérik a vásárlók – mondta a szakember. – A másik oltás az FSME nevű, amelyből jelenleg egy darab van nálunk készleten. Rendelni azonban mindkettő vakcinát tudjuk.

A kaposvári Északnyugati Patikában is hasonló a helyzet, Tóthné Kalota Veronika vezető gyógyszerész kérdésünkre elmondta: az egyik készítményből már februárban adtak el. – Tudunk rendelni mindkét vakcinából másnapra – mondta a gyógyszerész. – Jelenleg kevesen érdeklődnek az oltások iránt.

A patikusok arra figyelmeztettek: aki még nem oltatta be magát kullancsok által terjesztett betegségek ellen, azoknak érdemes minél előbb elkezdeni. Ugyanis mindkét vakcina esetében három oltás beadására van szükség, s csak a második után számíthatunk védettségre.

Így gondolja Szilvási Zoltán háziorvos is. – Egyelőre nem érdeklődnek a betegek a védőoltás iránt, mert nagyon drága – mondta a kaposvári doktor. – Egy teljes oltási sorozatra van szükség, amely hosszú időre védettséget nyújt. Szilvási Zoltán szerint, ha valaki az idei szezonra készülne agyhártya- és agyvelőgyulladás elleni oltással, akkor már most el kell kezdeni az oltások beadását.

Alapvető probléma, hogy az emberek többsége nincs tisztában azzal, hogy a kullancsok számos betegség terjesztői, vélekedik Kapiller Zoltán. – Hazánkban a kullancsok egy tucat kórokozót terjesztenek – mondta a Magyar Kullancsszövetség elnöke. – Ezek között van a Lyme-kór, amely egy betegségcsoportot takar. De felbukkantak más kórokozók is, hiszen margitszigeti kullancsokban kimutatták a krími, kongói vérzéses láz kórokozóját is.

Kapiller Zoltán kiemelte: nem csak erdőkben, közparkokban érhet kullancscsípés, akár kertes házak udvarán is számítani kell a vérszívó rovarok támadására. – A természetben olyan helyeken tartózkodjunk, ahol alacsony az aljnövényzet – mondta a Magyar Kullancsszövetség elnöke. – Bokros, bozótos vidéken ne közlekedjünk, ne táborozzunk. Sokan kutyával kirándulnak, őket a kiruccanás előtt le kell kezelni kullancsriasztóval, s ezt tegyük meg családtagjainkkal és magunkkal is.

A szakember hozzátette: száz százalékos védelem nincs, ezért tanácsos óránként megállni a munka vagy kirándulás után kullancsvizitet tartani.

Ha a kórokozókat terjesztő kullancs már belénk fúródott nem kell pánikba esni és körömmel, vagy szemöldökcsipesszel cibálni, netán parfümmel kenegetni. Ilyenkor ugyanis fertőző nyálat öklendez az emberi szervezetbe. Inkább egy gyógyszertárban kapható kullancskiszedő kanállal fertőzésmentesen távolítsuk el a rovart. Ezután érdemes feljegyezni a kiszedés időpontját és helyét, ha mégis tünetek lépnének fel. Fejfájás, láz, hányás, erős bőrpír esetén azonnal forduljunk orvoshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában