teszt

2018.04.21. 20:00

Mozognak, mégis kövérek – sok a túlsúlyos gyerek

Az állóképesség javult, de a túlsúly továbbra is nagy probléma a diákok körében – derült ki a Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Tesztből. A legjobban Budapesten, Komárom-Esztergom és Vas megyében, míg a legrosszabbul Nógrádban, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Somogyban teljesítettek a diákok.

Góz Lilla

A teszt kilenc mérés alapján négy profilban jellemzi a fiatalok állapotát: mutatja az állóképességet, a vázizomzat fittségét, a hajlékonyságot, illetve a test összetételt, testtápláltságot. Az eredmények alapján a diákok három zónába kerülhetnek, a zöld az egészségzóna, a sárga a fejlesztésre szorulók, a piros pedig a fokozott fejlesztést igénylők csoportját jelenti. A teszteken 2713 intézmény 662 501 diákja vett részt.

Az eredmények egyrészt azt mutatják, hogy a heti öt testnevelés óra bevezetése érezhetően javított a fiatalok fittségi állapotán. A tesztből kiderült: nőtt az állóképesség, s 6-15 százalékkal nőtt az elhízott gyerekek száma is. A felmérés egyértelműen mutatja, hogy serdülő kortól jelentősen romlanak az eredmények, és különösképpen a lányoknál érzékelhető a negatív tendencia.

Ifj. Pavlovics György gyerekorvos azt tapasztalja még mindig keveset mozognak a gyerekek és egészségtelenül táplálkoznak. – Sok inger éri őket, ami a mozgástól eltántorítja a gyerekeket – mondta. – Továbbá például a menza helyett gyorsétterembe járnak, emellett előszeretettel nassolnak chipset. – Míg korábban a focipályákon kötődtek a labdarúgás közben a barátságok, addig most a közösségi hálón. Szerinte a családi háttér meghatározó, javasolja, hogy ösztönözzük a gyerekeket, hogy kerékpározzanak, ússzanak és sétáljanak. Az ülő életmód és fizikai inaktivitás növeli a tartás- és gerincproblémák kialakulásának kockázatát.

Patakné Csordás Gyöngyvér öt gyermek édesanyja. Azt mondta: kiskorától kezdve a mozgás szeretetére neveli őket. – Néptáncolnak, családi kirándulásokat szervezünk, szeretnek bicikli- és gyalogtúrán részt venni, de szerintem a család mellett nagyon sokat számít a kortárs közösség, ahol ha menő mozogni, az sokat segíthet – tette hozzá. Náluk otthon nincs chips, se csoki, ünnepszámba megy mikor egy-egy alkalommal vesznek, vagy egy szülinapon engedett egy pohár kólát meginni.

Heszberger Edina dietetikus szerint az egyéni igényeket fel kell mérni és mivel a fiatal fejlődésben lévő szervezet, ezért nem szabad fogyókúrázniuk. – A legnagyobb gondot az okozza, hogy nagyon sok zsírt, cukrot visznek be a rágcsákkal, üdítőkkel és a sok pékáruval – tette hozzá. – A családnak kell mintát mutatni a gyerek felé, s ha kell, akkor kérjenek segítséget szakembertől. Volt, ugyanis olyan gyermek, aki sokat sportolt rendszeresen, nem evett egészségtelen ételeket, mégis a genetikája miatt nagyon hízékony volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában