fejlesztés

2019.05.13. 17:22

Valóra vált CT álom Nagyatádon

Ünnepélyes keretek között átadták hétfőn a Nagyatádi Kórház képalkotó diagnosztikai részlegét. Az egészségügyi intézmény 2017 decemberében nyújtott be pályázatot CT berendezés működtetésére. A fejlesztés megvalósításához szükséges 22 millió forintot a városi és falusi önkormányzatok, vállalatok, civil szervezetek és magánszemélyek adták össze.

Góz Lilla

– Az állam 129 millió forinttal támogatta a labor kialakítását és a benne működő CT vásárlását – idézte fel a kezdeteket Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára. Köszöntőjében elmondta: a fejlesztés jelentős előrelépés a térségben élő mintegy 900 ezer ember ellátásában, mert a diagnózisok gyorsabb felállítását, krónikus betegek precízebb ellenőrzését teszi lehetővé. Felidézte: a két évtized után megszűnt és három éve újrainduló nővérképzést.

– Öröm számomra, hogy vannak Nagyatádon élni szerető, az ápolásban képzett fiatalok, akik részt vesznek a kórházi ellátásban – tette hozzá az államtitkár.

Szili Katalin miniszterelnöki megbízottja köszöntőjében arról szólt, hogy a prevencióra, az élelmiszer- és környezetbiztonságra nagy hangsúlyt kell fektetni a minőségi élet biztosítása érdekében, minél kevesebbszer kelljen diagnosztikai eszközöket használni.

– Több évtizedes álmunk vált valóra a diagnosztikai részleg átadásával, ehhez hitre, összefogásra, kitartó munkára volt szükség – mondta el Szászfalvi László. A térség országgyűlési képviselője hozzátette: ma már nem a kórház megmaradása, hanem a további modernizálása a kérdés. Megjegyezte: a rekonstrukcióhoz két milliárd forintra van szükség.

– Az egészségnél nincs fontosabb, a nagyatádiaknak és a térségben lakóknak mostantól nem kell hosszabb utazást vállalniuk CT-vizsgálatokért – mondta el köszöntőjében Ormai István, Nagyatád polgármestere.

– A világon az első CT–t akkor alkalmazták, mikor a mi kórházunk alapjait letették, négy évtizede – mondta el Pósa István. A Nagyatádi Kórház megbízott főigazgatója kiemelte: a gyógyító, megelőző, helyreállító munka nélkülözhetetlen feltétele a modern képalkotás, az új CT–berendezés felgyorsítja és biztonságossá teszi a gyógyítást.

 

Verkman Simon előtt tisztelegnek

A Nagyatádi Kórház Somogyban minden negyedik lakos egészségügyi ellátásáért felel. A fekvőbetegek már igénybe vehetik a CT vizsgálatokat és a közeljövőben a járóbetegek is igénybe vehetik a diagnosztikai részleget. A képalkotó diagnosztikai részleg Verkman Simon nevét viseli, aki a kórház első radiológus osztályvezető főorvosa volt.

– Verkman Simon munkája során mindig az innovációra törekedett, kórházunkban a bevezette az korszerű ultrahang diagnosztikát, legkorábban kezdte meg a humán CT vizsgálatokat Toponáron – idézte fel a névadó munkásságát Pósa István.

– Férjem a kórház indulása előtt heti egy alkalommal jött Nagyatádra, hogy a röntgen osztályt létrehozza és 1995–ig itt dolgozott – mondta el Verkman Simonné. Nagy öröm számára, hogy férje nevét viseli mostantól a részleg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában