függöny le

2019.06.24. 11:30

Csökkent a támogatás, küzdenek a kis színházak

Januártól már nem számíthatnak a társasági adókedvezményre (TAO) a független színházi társulatok, természetesen ez több somogyi alkotóműhelyt is érint, nehéz következő évre is számítanak.

Koszorus Rita

A kis és közepes színházak számára a társasági adókedvezmény (TAO) gyakorlatilag a biztosa alapot jelentette amíg létezett számukra a lehetőség. A forrás elhasználásának megszüntetése komoly érvágás volt a kisebb produkcióknak, hiszen költségvetések bázisát jelentették ezek a forintok a legtöbb esetben. Mint arról korábban beszámoltunk, a kaposvári Roxínháznak például teljesen át kellett gondolnia a büdzséjét az új évadra, hiszen korábban a gazdálkodásuk negyven százalékát származott a TAO támogatás. Természetesen az állam nem hagyta magára a társulatokat egy tollvonással, hiszen művészeti többlettámogatásra pályázhattak ezután is. Igaz, csak májusban tudták meg, hogy az igényelt összeg mindössze harminc százalékát kapják meg. Az biztos, hogy a Roxínház kevesebb új darabot állít színpadra a jubileumi, huszadik évadban.

A kulturális TAO hiányát a kaposvári nyári színházi esték szervezése során is érzékelte Török Tamás művészeti vezető. – A Déryné Vándorszíntársulatot nem érintette a változás – mondta a szakember. – Kitekintésem viszont van az országos helyzetre a nyári színházi esték miatt. Azt látom, hogy az utazó magán színtársulatok, akiknek a TAO a költségvetés egy jelentős részét képezte, több esetben bajba kerültek. Egyéni utakon járnak, vannak, akik ha tudják igazolni a létjogosultságukat, még csurran-cseppen hozzájuk valami. S vannak azok, akiknek a támogatás attól függ ki, hogyan tudnak pályázni, lobbizni – fogalmazott Török Tamás. Hozzátette: érinti a dolog, hiszen a nyári színházba érkező produkcióknál jelentős drágulások történtek a tao eltűnése miatt.

A Balaton meghatározó független szabadtéri színháza a Kultkikötő is megérezte a rendszeres támogatás hiányát. Itt is a költségvetés negyven százalékát jelentette a kulturális TAO támogatás. – Ez egy nem várt esemény volt az életünkben – mondta Nagy Viktor, alapító, igazgató. – Úgy raktuk össze az előző évadunkat, hogy az idei évre a veszteségeinket a TAO-ból fogjuk fedezni. Most már úgy állunk, hogy megvan a döntések egy része, de a pénz még nem érkezett meg. Ez azért nehézkes így, mert korábban már március végével a TAO keretünk egy részét fel tudtuk tölteni. Most ez nem így történt. Tehát biztonságosabban szokott indulni az évadunk. De én azt szoktam mondani, hogy Kultkikötő akkor is volt, amikor a kultúra nem kapott ennyi támogatást, mint most. Ezért azt gondolom, hogy a túl fogjuk ezt élni és az új rendszerhez sikerül alkalmazkodnunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában