Milliós fésülködő nő

2021.12.22. 14:00

Magyar és életműrekord is született a téli aukción

Életműrekordot döntött Rippl-Rónai József Fésülködő nő című alkotása a Kieselbach Galéria 67. téli aukcióján. A festmény 280 millió forintért talált gazdára a hétfő esti budapesti árverésen. A festő korábbi csúcsát 220 millió forinttal a Piacsek bácsi a Niklay lányokkal című alkotása tartotta.

Marosi Gábor

A Fésülködő nő című alkotás Rippl-Rónai József életművének egyik legjelentősebb, legnagyobb méretű kukoricás képe, amely 1909 kora tavaszán született a művész Kelenhegyi úti műtermében. A 83 centiméter magas és 104 centiméter széles alkotás egykor Káldi Jenő gyűjteményében volt. A II. világháború alatt feltehetően a menekülő németek elhurcolták tulajdonosa Rezeda utcai villájából, majd 1947-ben az Egyesült Államok hadserege visszaszolgáltatta a Szépművészeti Múzeum letéti anyagába, ezután viszont magántulajdonba került. 

Az alkotás kikiáltási ára 140 millió forint volt, az értékét 240–340 millió forintra saccolták a szakértők, végül 280 millió forintért kelt el a festmény. A Fésülködő nő immár a második helyet foglalja el a magyar aukciósrekordok listáján. Az árverésen egy másik kaposvári születésű festő Galimberti Sándor Enteriőr Thonet-székkel és Gauguin-metszettel című olajképe a kikiáltási ár kétszereséért, 220 millió forintért talált gazdára. Ezzel a csúccsal felkerült a legdrágábban elárverezett magyar művek közé, megosztva a negyedik helyet Rippl-Rónai egy korábbi rekorder képével. Galimberti az enteriőr alkotást 1909 tavaszán festette meg Rippl-Rónai kaposvári otthonában. 

A Kieselbach Galéria téli aukcióján a szintén kaposvári születésű Vaszary János Labdázók a tengerparton című műve is elkelt. A festmény 48 millió forintról indult, végül 80 millióért talált gazdára. 

A Virág Judit Galéria is megszervezte az elmúlt napokban a téli aukcióját. Az eseményen több mint 200 tételre lehetett licitálni, köztük több Rippl-Rónai- és Vaszary-alkotásra. Kelen Anna, a galéria művészettörténésze megkeresésünkre elmondta, Vaszary Jánosnak minden korszakából voltak képek az aukción, ezek általában a festő tengerparti utazásainak állítanak emléket. Kelen Anna hozzátette, Vaszary János Akt Buddhával című képét 80 millió forintért ütötték le. A legdrágábban azonban Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című festménye kelt el. Az alkotásért 460 millió forintot fizettek, ezzel új magyar rekord született. 

 

Gazdára lelt a zongoraművésznőt ábrázoló hiányzó láncszem

Rippl-Rónai József Elegáns úriasszony a kertben című festményére is lehetett licitálni a Virág-galéria aukcióján. A mű kikiáltási ára 44 millió forint volt, végül 95 millióért vásárolta meg egy online licitáló. Az alkotáson a kaposvári festőóriás barátjának és mecénásának, Kunffy Lajosnak a felesége, Tiller Ella látható. A kép 1909 nyarán Somogytúron a Kunffy-kastély kertjében készült úgynevezett kukoricás stílusban. Kelen Anna kiemelte, a zongoraművésznőt ábrázoló alkotás egy hiányzó láncszem Rippl-Rónai akkori ciklusának. Van egy kép, ami a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményében található, egy másik pedig a Magyar Külkereskedelmi Bank tulajdonában van. Kelen Anna hozzátette, az alkotás Angliából került vissza Magyarországra. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában