Inspiráció

2022.02.12. 17:36

Megállítják az időt a képen a színes pontok százezrei

Víz vagy hegy? Tasi Mária az előbbiről, párja pedig a hegyekről álmodozott, mielőtt a Fővárosból Fonyódra költöztek. A korábban húsz évig kineziológiával, masszázzsal foglalkozó, terapeutaként dolgozó nőt alkotásra inspirálta az új környezet.

Turbéki Bernadett

Tasi Mária azt mondja: alkotás közben közvetlen kapcsolatba kerül a természettel. Könnyű dolga van, hiszen csak a fejét kell felemelnie, s csodálatos látványban van része, ha kitekint az ablakon. – Amikor ideköltöztünk, ültem a domb előtt, néztem és úgy éreztem, hogy atomjaimra szed szét ez a hely. Éreztem, hogy ebből valami teljesen új születik. Ekkor jött egy gondolat, hogy mandalát szeretnék festeni. Volt egy tanítványom, aki már festett üvegre mandalákat, így hasonlóval kezdtem én is, amíg egyszer valaki megkérdezte: van-e „pontozott” mandalám? Nem tudtam mi az, de hamar kiderítettem. Az alapja az ausztrál őslakosok képalkotó technikája, amely komoly üzeneteket rejt.Engem azonnal beszippantott – mesélte a mandalafestő, aki korábban el sem tudta képzelni, hogy egyszer ilyen aprólékos precizitást és nagy türelmet igénylő tevékenységet folytat majd. 

– Ezeket a mandalákat pontok százezrei alkotják. Ereje, mondanivalója van valamennyinek. Az alkotás meditációs állapotba juttat. Egyszerűen megszűnik körülöttem az idő – mondta. Tasi Mária erős gyógyító erőt is tulajdonít a mandaláknak, amelyek rá alkotás közben hatnak. 

– A lélek együtt rezonál a képpel. Minden kép előbb-utóbb megtalálja a gazdáját: Ahogy ránéz az ember, megüti, leblokkolja az elmét, a kép bekerül a tudatalattiba és elindítja a gyógyító folyamatot. Először a lelket szólítja meg. Hiszen a test gyengeségeit a lélek betegsége okozza – magyarázta a fonyódi festőnő. 

Tasi Mária szerint terapeuta előélete is hozzátesz a mandalákhoz, amelyeket igyekszik személyre szólóan elkészíteni. – Előfordult már, hogy valaki elmondta, milyen mandalát készítsek neki, ám tudtam, hogy azok a színek és a formák, amit kért, nem neki valók. Készítettem mellé még egyet, és természetesen azt vitte magával. 

 

A mandala mindent és mindenkit a helyére tesz

Tasi Mária szerint a mandalái egyensúlyba hozzák az embereket. Elég csak a nevét ismernie annak, akinek készül, máris rá tud hangolódni. 

– A kör közepe mi magunk vagyunk, a kör maga a körforgás, az élet. A mandala segít meglátni, mi is az, amit a középpontból árasztanunk kellene. Bármilyen feszült vagyok, ha leülök pöttyözni, érzem, hogy nincs baj. Lenyugtat, rálátok a problémára. Le kell ülni a kép elé, nézni, hagyni hogy elcsendesítsen, egyensúlyba hozzon. Ha már nem csacsog az elme, könnyen ráérezhetünk a problémáink megoldására. Akár hiszünk a mandalák gyógyító erejében, akár nem, bárhová is helyezzük el azokat otthonunkban, harmonizálják a teret, a benne élőket, formájuk és színük segítségével. Tisztító, támogató erővel rendelkeznek – mondta az alkotó. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában