Értékmentés

2022.03.03. 20:00

Kifosztották a kriptát, de megmenekülhet a kápolna

Romjaiban is lenyűgöző látványt nyújt a Gölle-közeli Uzdpusztán lévő, neogótikus stílusjegyeket is őrző, hajdani Szent László-kápolna, melynek kriptája a Svastics család temetkezési helye volt.

Lőrincz Sándor

A göllei gyökerű dombóvári helytörténész, Bodó Imre ötlete nyomán azonban megmenthető még az enyészettől az épület. 

Vélhetően az 1882–1885-ös évek táján épült a kápolna, tudtuk meg a helytörténésztől. Ekkor chernelházi Chernel Gyulánénak, született bocsári Svastics Rozáliának voltak itt birtokai, neki tulajdonítják a kápolnaépítést. Az úgynevezett jeles téglák is beszédesek, mivel „S” monogrammal látták el a helyben égetett építőanyagot. A család elhunyt tagjait a kápolna alatti kriptában helyezték végső nyugalomra; ide temették például Svastics László volt 1848-as honvéd főhadnagyot 1887. szeptember 6-án, de az uzdi családi sírboltba helyezték a kápolna építtetőjének, Chernel Gyulánénak a koporsóját is, miután 1939. március 4-én a kaposvári Keleti temető ravatalozójában beszentelték. 

A romkápolna históriájából az is kiderül, hogy az épületet az 1950-es évek elején villámcsapás érte, ezt követően pedig kirabolták a kriptát. Bodó Imre még gyerekkorában hallotta az idősebb gölleiektől, hogy vélhetően a Cserepespusztán dolgozó traktorista lányoknak keltette fel a kíváncsiságát a kripta. Eltávolították a kőfedelet, az ott lévő koporsókat feltörték és kifosztották, ám később a földi maradványok a kápolna mögötti temetőbe kerültek. 

Uzdpuszta már csak nevével, illetve összedőléssel fenyegető kápolnájával, stukkótorzóival üzen a jelennek, egykor élettel teli volt e hely. Ha viszont sikerül felújítani a tető nélküli kápolnát, akkor idegenforgalmi látványosság is lehet. A felelősen gondolkodó gölleiekben erős a vágy, hogy megmentsék a múltjuk részét képező romot. 

Kovács Ernővel, Gölle volt polgármesterével már korábban felvetettük: meg kellene menteni a kápolnát az utókor számára – mondta Bodó Imre, a dombóvári Fekete István Kulturális Egyesület elnöke. – Egy éve pedig lelkes göllei önkéntesek, Novák Márk jelenlegi polgármesterrel az élen, rendbe tették a kápolna környékét. 

Megtudtuk azt is: múlt év végén összeült a helyi Értéktár Bizottság és védetté nyilvánította az önkormányzati tulajdonban lévő kápolnát. Tárgyaltak ügyvéddel is, számba vették a pályázati lehetőségeket és széles­körű adománygyűjtést kezdeményeztek. Az önkormányzat hamarosan megnyitja azt az alszámlát, melyen gyűlhetnek majd a pénzbeli felajánlások egy újabb nemes kezdeményezéshez. 

 

Fotó: B. Á.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában