Liturgikus zene

2023.03.06. 09:00

Gregorián muzsikával szólítaná meg a fiatalokat az új társelnök

Az Országos Magyar Cecília Egyesület (OMCE) társelnökének nevezték ki Szili Zoltánt, a Kaposvári Egyházmegye zeneigazgatóját. Az ő feladata a következő öt évben az lesz, hogy minél szélesebb körben terjessze és népszerűsítse az egyházzenét. A Cecília egyesület a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia központi intézménye.

Marosi Gábor

Fotó: Lang R.

Jelenleg mintegy 2000 tagja van az OMCE-nak, s szeretnék megújítani a szervezetet és új tagokat toborozni. – Fontos, hogy nyitni tudjunk a fiatalok felé – hangsúlyozta Szili Zoltán, az OMCE új társelnöke. – Ehhez szükség van arra, hogy megszólítsuk az egyházmegyék zeneigazgatóit is, hiszen ők látják azt, hogy náluk kik azok az egyházzenészek, kántorok, kórusok, zenekarok, akik aktívan dolgoznak, munkájukra lehet támaszkodni. Természetesen a cecíliánus-szemléletet is tovább szeretnénk adni a fiataloknak. Felhívni a figyelmüket arra, hogy az egyházzene a liturgiában a megfelelő hangsúllyal és helyre kerüljön. Az egyházzene ugyanis – ahogyan X. Piusz pápa mondta – szent, egyetemes és művészi. Ezt szeretnénk a Második vatikáni zsinat szellemében megvalósítani – mondta Szili Zoltán. 

Az OMCE elnöke kiemelte, a Kaposvári Egyházmegyében mintegy 90 aktív kántor és egytucatnyi kórus található. Rájuk is számít az egyesület a jövőben. Szili Zoltán hozzátette, több programot is szerveznek a zenekedvelőknek és a fiataloknak. Utóbbi korosztálynak első alkalommal rendezik majd meg április 22-én a tavaszi egyházzenei napot Balatonlellén, melynek a „Fiatalok zenéje, a gregorián kóruskultúra” mottót adták. – Szeretnénk, ha az ifjúság találkozna a tradicionális gregorián zenével, amit később majd be tudnak építeni a liturgiába – mondta Szili Zoltán. – Át kell formálnunk az ifjúság szemléletét, mert nem csak a gitáros dal az ő zenéjük. Fontos, hogy olyan – igazán értékes – zenét kapjanak, ami liturgikus és a szertartásokon belül is használható – mondta el az OMCE elnöke. 
 

Közösségi oldalakon az egyházzene 

Szili Zoltán elmondta: a következő öt évben szeretné elérni azt is, hogy az 1897-ben alapított Országos Magyar Cecília Egyesület újra bekerüljön a köztudatba, és mindenki tudja azt, hogy ha egyházzenéről van szó, az egyenlő az OMCE-val. – Ezért majd a közösségi oldalakon is igyekszünk hirdetni az egyesület tevékenységét, munkáját – mondta Szili Zoltán, aki a kaposvári CapPuccini kórusnak a megalakulása óta karnagya. Erről a feladatáról azt mondta: több mint öt évvel ezelőtt alakult meg ez a zenei közösség, és gyakorlatilag felkérésre jött létre. Többen gondolták úgy, hogy egy olyan kamarakórust kellene létrehozni, amilyen még nincs a városban. 

 

Kodály Zoltán nyomába erednek 

A karnagy a CapPuccini kórusbeli munkájáról azt mondta lapunknak: nagyon szereti és a tagokkal továbbra is számítanak egymásra. – A kórusnak jelenleg több mint húsz tagja van. Minden szólamban egyenlő arányban vannak az énekesek – mondta Szili Zoltán. – A közösség bármilyen zenei stílusban énekel műveket. Nemcsak templomokba, hanem más helyszínekre és rendezvényekre is hívják őket szolgálni. Évente nagyjából 10-15 nagyobb fellépésük van. Szili Zoltán elmondta, nyárra szerveznek egy csapatépítő körutazást, amelynek keretében Kodály Zoltán életének legfontosabb állomásaira látogatnak el. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában