Megdöngették a padlót

2023.07.30. 17:18

Kárpátaljáról, Angyalföldről is érkeztek táborozók Zselickisfaludra

Zselickisfalud adott otthont a héten az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület élménytáborának. A hagyományteremtő szándékkal megszervezett táborban a részvevők közt a zselici néptáncosok mellett a vajdasági, kárpátaljai és budapesti fiatalok sárközi és sóvidéki táncokat tanultak és megismerkedtek a somogyi népművészettel.

Andricz Gabriella

Hajnali kaszálás, konyhakert-bemutató, szőlőhegyi túra, viseletbemutató és táncház is szerepelt a tábor programjában, amelyen 110 fiatal vett részt a nyolc­évestől a tizennyolc évesig. 
– Egyesületünk korábban is szervezett már tábort, legutóbb Szamoskéren, ahol kifejezetten a tánctanuláson volt a hangsúly, de itt a Zselicben a térség adottságainak köszönhetően egy igazi élménytábort valósíthatunk meg, ahol a tánc mellett a fiataloknak lehetőségük van a falusi élettel és a térség népművészetével is megismerkedni – mondta el Asztalos Kis Zsuzsanna, a tábor egyik szervezője, az egyesület regionális elnöke. 

– Két csoportban dolgozunk a fiatalokkal, a kisebbek sárközi táncokat tanulnak Nyemcsók Pál és Nyemcsókné Kárpáti Katalin szekszárdi oktatóktól, az ifjúsági korosztály pedig a sóvidéki táncok alapjait sajátíthatják el Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili táncpedagógusoktól napi négy órában – tette hozzá a szervező. 

A határon túli fiatalok mellett többségében vidéki, tatai, szekszárdi, angyalföldi, és néhány helyi, zselici fiatal döngeti a padlót a kiállítótérben. A 12 éves Csizmadia Márk ötéves kora óta néptáncol, Ungvárról érkezett a táborba. – Sok új barátot szereztem itt, nagyon jól érzem magam, tetszett a gyógynövénytúra, és az akadályverseny a szőlőhegybe. Horváth Tibor, a Zselic táncegyüttes vezetője ottjártunkkor épp bürökdudát készített a gyerekekkel. 

– Nagy dolog, hogy Magyarországon éppen Zselickisfaludot választotta az egyesület a tábor helyszínéül. Sok szép hely van az országban, de azt gondolom, hogy az itteni helyi adottságok rengeteg élményt tudnak adni a gyerekeknek. A paraszti kultúra értékeire irányítjuk a fiatalok figyelmét, például elvittük őket a szőlőhegybe, ahol a hébérezést is kipróbálhatták. Olyan értékeket próbálunk átadni itt a gyerekeknek, ami egy egész életen át elkíséri őket – tette hozzá a házigazda szervező. 

Zóka Éva, a Zselic Alapfokú Művészeti Iskola néptáncpedagógusa a somogyi viseletekről tartott bemutatót a táborozóknak, Farkas Gergely a nemezelés, Kakas József a kosárfonás, Falusiné Terjék Éva a korongozás, Rostás Klára a bőrözés, Mátraházi Tibor az íjászkodás, Szukits Gyöngyi pedig a karádi hímzés rejtelmeibe avatta be a táborozókat. 

A nyolcéves Sikentáncz Alíz Budapestről érkezett, az egyik legnagyobb élménye az volt, hogy felmászhatott a dombtetőre. A kaposvári Luthár Hanga számára a táncház volt a tábor csúcspontja, ahol a Somogy Zenekar húzta a talpalávalót. – Nagyon jó hangulat volt, az egész tábor együtt táncolt, késő éjszakáig itt lehettünk – mondta el a 12 éves Hanga, aki a Zselic AMI növendéke. A tábor langallósütéssel, és a tanult táncanyag bemutatásával zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában