Jövő

2023.08.02. 10:14

Aratás után kezdődhet a erdőtelepítési program

Gyepesítéssel és erdőtelepítéssel állítják vissza az élőhelyeket Drávaszentes mellett Tarcsa-pusztán, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNP) területén. A programot a DDNP és a WWF Magyarországgal együttműködve, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) valósítja meg.

Marosi Gábor

Fotó: Éberling András

Már idén augusztusban elkezdődik a munka a nemzeti park területén. A tervek szerint 32 hektáron hoznak létre fajgazdag gyepes és erdei élőhelyeket. Huszonnégy hektáron gyepet, hét hektáron erdőt, egyen cserjést telepítenek, de kaszálót és mocsárrétet is kialakítanak.

– A beruházás helyén korábban kisállattartó telep és legelő volt – mondta Horváth Zoltán a DDNP Drávai Tájegységének vezetője. – Gyakorlatilag itt húzódott a régi Rinya-ág. A mocsaras, mély fekvésű terület egy részét az idők során szántóvá alakították át, ahonnan a vizet levezették, hogy mezőgazdasági tevékenységet lehessen végezni. Ez a szántó a gyepes területek közé ékelődött be, ezt szeretnénk most visszaállítani és egy jelentős táplálkozó-, szaporodó helyet létrehozni – mesélt a program részleteiről Horváth Zoltán.

A tervek szerint a gyepesítési és erdőtelepítési munka akkor kezdődik el, amikor a földekről learatták a gabonát. Elsőként a fűmag keveréket szórják ki a földekre. Ennek a legideálisabb időpontja augusztus 20-a és szeptember 10-e között van. Az ősz második felében az erdőtelepítési feladatokat végzik majd el a szakemberek. – Vegyes keményfa ligetet szeretnénk létrehozni – mondta a DDNP Drávai Tájegységének vezetője. – Az erdőben főleg tölgyfa lesz megtalálható, de szil, kőris és gyümölcsfajok is kerülnek a földbe. A hét hektáros erdő mellett egy kisebb területen cserjést alakítunk ki. Nagyobb méretű kocsányos tölgyeket ültetünk majd el, köré vadalma és madárcseresznye fákat. A terület szélére kökényt, galagonyát tervezünk. Ez egyrészt élő- és búvóhelyet biztosít az állatoknak, termésérés idején pedig kiváló táplálékforrás – tette hozzá Horváth Zoltán.

A drávai tájegységvezető arról is beszélt, ha sikeres a gyepesítés, ősszel sok csapadék éri a területet, és kialakul az erős gyökérzet, akkor jövőre már látható eredménye lesz a program egy részének. Az erdősítés azonban, majd csak tíz év múlva lesz látványos. Horváth Zoltán kiemelte, egy másik pályázatnak köszönhetően jövőre mederkarbantartási munkát végeznek el a nemzeti park területén. Mélyítik és bővítik a vizes területeket. A gerinceseknek, gerincteleneknek, madaraknak és növényeknek fontos élőhelyet hoznak létre. 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában