Rejtett kincs

2023.11.11. 13:54

Áriáktól hangos nyáron a zalai Zichy kúria

A Magyar Nemzeti Galéria filiája a Tabhoz közel található zalai Zichy Emlékház.

Koszorus Rita

Két éve megkereste a fővárosi múzeum a tabi művelődési központot, és együttműködési megállapodást kötöttek. Annak érdekében dolgoznak együtt, hogy szorosabbá fűzzék programjaikat, és próbálják Zichy Mihály életművét minél szélesebb körben megismertetni az érdeklődőkkel. 

Ennek érdekében idén már második alkalommal tartottak zenés nyári esteket az emlékházban, ahol neves muzsikusok adtak elő komolyzenei darabokat. Az operaáriák, hegedűre írt darabok és zongoraművek mellett idén már dzsessz is betöltötte a nyári estét a Zichy család egykori otthonában Zalán. 

A programot rendhagyó tárlatvezetéssel kötötték össze, amelyet Petrus Magdolna vezetett, aki jól ismerte Zichy Mihály leszármazottait, és több évtizede foglalkozik Zichy életművével. Azért, hogy minél többen megismerjék a festőt, a helyi, róla elnevezett művelődési központban is megemlékezést tartottak a festő életéről, munkásságáról. 

Zichy emlékház Tab
Forrás: Szépművészeti Múzeum

Idén ezt a zalai múzeummal összekötve tették meg, azokon a hétvégéken, amíg láthatóak voltak többek között Csicseri Rónai Erzsébet reprodukciói őse festményeiből a művelődési házban, az emlékházban is rendhagyó tárlatvezetéseket tartottak. 

Tab két kiállítóhellyel büszkélkedhet, így a Nagy Ferenc Galéria kedvelt a betérő turisták körében, ahol a város híres szülöttének fafaragásai, életműve látható. A Magyar Néprajzi Gyűjteményben pedig a tabi kötődésű Csepinszky Mária gyűjteményét lehet megtekinteni, amely bemutatja, régen hogyan éltek a parasztok Somogy falvaiban és Erdélyben.

LokálpatrióTab Zichy Mihállyal 

Az Ökohálóhoz tartozó Tabi Városi Könyvtárat is megkereste a fővárosi Szépművészeti Múzeum, és a két intézmény együttműködésének köszönhetően az idén a kilencedik éve meghirdetett LokálpatrióTab című helytörténeti vetélkedő nagyrészt Zichy Mihályról szól majd. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában