Sonline.hu videó

2024.04.11. 17:25

Nem is gondolnád, miért vonultak utcára a fonyódi gimnazisták

Több száz diák szavalt a fonyódi dísztéren csütörtök délelőtt. A magyar költészet napja alkalmából a Bacsák György Technikum és Gimnázium és Mátyás Király Gimnázium tanulói József Attila és Nagy László versekkel kedveskednek az arra járóknak.

Góz Lilla

Fotó: Németh Levente

József Attila Nem én kiáltok, valamint Nagy László Ki viszi át a Szerelmet című verseit szavalta el több száz diák csütörtökön a fonyódi Dísz téren. 

– Emeljétek fel a fejeteket, adjátok ki a hangotokat és nem kell sietni, egy vers íze és zamata úgy jön ki, ha végig ízlelgetitek a szavakat, kifejezéseket – adta az instrukciókat Varga Yvette igazgató-helyettes, aki a közös utcai versmondást szervezte. Azt kívánta a diákoknak, hogy legyen köztük sok olyan, aki szerelmét átviszi a túlsó partra.  Voltak, akik papírról olvasták, mások kívülről mondták a verseket. A diákokhoz a pedagógusok és járókelők is csatlakoztak. Rögtönzött versmondásukat vastapssal köszönték meg a fonyódiak. 

– Hagyomány, hogy mindig a magyar költészet napja alkalmából közösen szaval a két iskola diákja, az idén hetedik alkalommal szerveztük a versmondást – mondta el Varga Yvette főszervező. Szerinte a közös versmondás a két iskola közti barátságot elmélyíti. Megjegyezte azt is, hogy minden évben egy-egy verset megosztva szavalnak az iskolák. Magyar szakos pedagógusként azt látja, hogy a hagyomány szerinti verselést kevésbé élik át a diákok, a kortást irodalom viszont sokuk kedveli. Például nagy érdeklődés övezi Nyári Krisztián pénteki író-olvasó találkozóját. 

– Hozzátartozik az alapműveltséghez, hogy ismerjék a magyar költőket, írókat. Próbálom a magyar órákat izgalmassá tenni úgy, hogy a Vers mindenkinek sorozatot játszom le nekik és az aktuálisan tanult verset egy színészlegenda szavalatában is megismerhetik, valamint közösen elemezzük, milyen érzéseket, impulzusukat váltanak ki a sorok a tanulókból – jegyezte meg Varga Yvette

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában