Vízi világ

2017.09.04. 11:30

Mindent meg akar nyerni az úszótehetség

Nyimbe jár feltöltődni a világbajnokságon váltóban bronzérmes magyar úszó Kozma Dominik. A fiatalember folyamatosan versenyez, a Világkupán és VB-n szerzett eredményeivel elégedett, de mint mondta: mindig van hova fejlődni. 

Koszorus Rita

4*100 méteres gyorsváltóban bronzérmet szerzett Kozma Dominik a magyar csapat tagjaként a budapesti vizes világbajnokságon. A fiatalember beírta magát a nézők emlékezetébe vicces megnyilvánulásaival. Kevesen tudják azonban, hogy az úszótehetségnek somogyi kötődése van. Édesapja Kozma István válogatott labdarúgó. Édesanyja pedig a Siófok közeli Nyimben élnek. Kozma Dominik is gyakran jár ide, már ha ideje engedi a rengeteg verseny mellett. A legutóbbiak közül nem csak a világbajnokságon, de a világkupán is szép eredményt ért el. Amely azért is dicséretes, mert komoly sérülésből tért vissza. – A műtét után fel sem tudtam emelni a kezem, – idézte fel a bronzérmes úszó. – Lehettek volna jobbak is az eredményeim, de így is elégedett vagyok. Persze azért maradt bennem egy olyan érzés, hogy van hova fejlődni.

Kozma Dominik

Kozma Dominik kérdésünkre elmondta: hatalmas élmény hazai közönség előtt versenyezni. – Ez azért talán egyértelmű, akik csak szurkolni is voltak az Arénában őket is kirázta a hideg a lelátón. Akkor gondoljunk bele, hogy lenn, ahol összpontosul a hang és tényleg, nem ezer-százmillió hangot hallasz, hanem Egyet. – Kozma Dominik hozzátette: igazi hidegrázós érzés volt Budapesten úszni. – Ez mondjuk engem – mivel szeretem – csak tol, de aki ezen egy picit is stresszel, azt azért jó mélyre tudja taszítani.A fiatal úszótehetség kérdésünkre elmondta: ezt a hangerőt tempózás közben is hallja, a vízben. Kozma Dominik számára nincs megállás a vb és a világkupa után sem, eltökélt célja megszerezni a világbajnoki és olimpiai aranyat.

– Szerintem mindenki csak ezzel elégszik meg, de különösebben mindent, amit lehet, meg akarunk nyerni. Kozma Dominik szerint jót tett a magyar úszósportnak a vizes vb-n aratott siker, azonban úgy látja, hogy a közönség inkább egy-egy sportolóhoz köti a sportágat. – Jellemző Magyarországon, hogy sokkal inkább egy-egy személyt ítélnek meg. Például.: azt mondják, egy úszót szeretek, de amúgy az úszás nem érdekel. Volt, aki írt nekem a VB után, hogy ő eddig nem értette, mit lehet élvezni ezen a sporton, de ahogy nézett minket, ordított a tv előtt és rájött arra, amit eddig nem tudott: hogy az úszás egy rendkívül izgalmas sport. Pedig gyerekként még volt olyan, hogy a hosszú tempózás helyett a medence szélén ülve várt az edzés végét. – A legmonotonabb edzésünk, kétszer-háromszor háromezer méter, ami 45-51 perces és ez, mondjuk kétszer. Azzal nincs baj, mikor ötveneket,százakat, kétszázakat úszunk, mert akkor kétpercenként beszélgetünk, elhülyéskedünk. De amikor nekem 45 percig lehajtott fejjel, csak úszni kell oda-vissza – főleg, hogy engem ez annyira nem is érdekel, ugye én nem vagyok hosszú távúszó.

Kozma Dominik hozzátette: igazából hozzáállás kérdése az egész.A fiatalember óvodásként ismerkedett meg az úszással, s mivel örökmozgó gyerek volt édesanyja korán felismerte, hogy ezzel le lehet kötni a fölös energiákat Dominiknál. De édesanyja ráhatása mellett a kitartás is fontos tényező volt, mondta a sportoló. Legközelebb a rövidpályás Európa Bajnokságon száll vízbe a somogyi kötődésű sportoló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában