cselgáncs

2018.05.22. 17:52

Japán mesterektől is tanulhattak a barcsi judósok

A város judo szakosztálya a Barcsi Vörös Csillag MgTsz-Péterhida Sportegyesület keretében alakult meg 35 éve, Hidasi Ervin, Békefi Lajos és Bonevácz Emil közreműködésével.

Gamos Adrienne

Ha szűkös körülmények között is, de élénk cselgáncsélet indult. Ugyanis öltözőjük, tisztálkodási lehetőségük sem volt a kezdetekben; gyékényszőnyegen edzettek a régi Pápai bolt épületében, s maguk szerezték be a használt judogit. Mindezt azonban pótolta a lelkes edzők, és a még lelkesebb gyerekek sportszeretete.

Első magyar bajnokukat 1989-ben ünnepelhették Fejsze Gabriella személyében, az utolsó aranyérmet pedig tavaly Pánovics Donát nyerte a masters bajnokságon. A szakosztályból korábban Bonevácz Tamás az ifjúsági, míg Hegedűs György a junior válogatott keret tagja volt. A veterán Eb-n 2015-ben Pánovics Donát első helyezés ért el, Hegedűs György pedig az 5. helyen végzett.

Az edzési helyszínek többször változtak az évtizedek során, akárcsak a szakmai munka vezetői; Aradi Zsolt hét évig látta el e feladatot, majd Hidasi Ervin után 2001-től Janecsek László a szakosztály korábbi versenyzője tölti be ezt a posztot, ő szorgalmazta a judo oktatását ovisoknak.

- A Barcsi Városi Sportegyesülethez 2001-ben csatlakoztunk, jelentős előrelépést hozott a szakosztály életében az, hogy hat és három danos japán mesterek érkeztek, segítve az edzők munkáját – mondta Janecsek László. – 2003-ban Simon Leventének versenyzőként megadatott, hogy egy évig tanulmányozza a sportágat a judo őshazájában.

Barcson változatlanul az utánpótlás-nevelésre fektetik a fő hangsúlyt, a 12 évesek szerepelnek a legeredményesebben a megméretéseken. Jelenleg még az Arany János iskolában tartják hetente 12 alkalommal az edzéseket Honfi Zsolt, Ambrus Gyula és Janecsek László. Nemsokára azonban elköltöznek saját otthonukba, a Deák iskola egykori napközijébe.

A Magyar Judo Szövetség 40 millió forintos támogatásával korszerűsítették, átalakították az épületet, melyben a rugalmas szőnyegalátét mellett öltözők, vizes blokkok, szakosztályi iroda, szülői váró és konditerem lesz. 340 négyzetméter tatamival rendelkeznek, saját erőből tudnak versenyeket rendezni. Az edzőterem megvalósításában nagy érdeme van a már elhunyt Hidasi Ervinnek.

A terem kialakításához jelentős összeggel hozzájárult a város önkormányzata is, segítségükkel kicseréltették a tetőt, a nyílászárókat. A magyar szövetség jóvoltából 100 darab judo ruhát kaptak a gyerekek. A magyar bajnokságokon elért eredmények alapján évek óta kapnak műhelytámogatást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában