RÖPLABDA

2020.05.12. 09:43

A Finóval lenne újra bajnok

Amikor Kalmár Ákos klubot váltott, akkor bajnok volt a Fino-Kaposvár. A 22 éves válogatott játékos nagy vágya, hogy újra megélhesse a felejthetetlen aranyperceket.

Fenyő Gábor

– Meglehetősen későn kezdett el röplabdázni.

– Előtte teniszeztem és kosárlabdáztam szülővárosomban, Gödöllőn, de csak szigorúan hobbi szinten – mondta a 22 éves Kalmár Ákos, aki 2017-ben került a bajnok Fino-Kaposvár röplabdacsapatához, s a Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Karán Pénzügy és számvitel szakon tanul. – Már 14 éves voltam, amikor belecsöppentem a röplabda világába.

– Aztán Dunaújvárosba vezetett az útja.

– Kelemen István hívott Újvárosba. Minden korosztályban – serdülő, ifi, junior, de még a diákolimpián is – nyertünk, s bemutatkozhattam az NB I-ben.

– 2016-ban került a somogyi megyeszékhelyre.

– Az örökké emlékezetes marad, lévén akkor voltunk utoljára bajnokok. Ráadásul a Pénzügyőr elleni döntő első hazai meccsén – amelyet egyébként elveszítettünk – én voltam a legeredményesebb 22 ponttal.

– A 2018-as évjáratra is büszke lehet. Vajda Tamás sérülése miatt a centerposztra került át, s ebben az évben mutatkozhatott be a nagy válogatottban.

– Horvátországban debütáltam a nemzeti együttesben. Eddig 12 alkalommal ölthettem magamra a címeres mezt tétmeccsen – hatszor az Euro Ligában, s ugyancsak hatszor az Euróba-bajnoki selejtezőkön –, s szerepeltem barátságos válogatott-mérkőzéseken is.

– Most viszont nagy a csend otthon.

– Igen, mivel a húgom, Kalmár Viktória – aki egyébként az 1. MCM-Diamant Kaposvár csapatában játszik – most érettségizik a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnáziumban. Ugyanez a feladat vár a barátnőmre, az ugyancsak válogatott Szedmák Rékára, azzal a különbséggel, hogy ő Budapesten tanul, s Békéscsabán játszik.

– Hogy tudtak a kényszerszünetben edzeni?

– Ugyanúgy otthon, mint a többiek. Csak talán mi szerencsésebbek voltunk, mivel ketten készülhettünk együtt.

– Az idei Magyar Kupában – azt még be tudták fejezni – végül bronzérmet szereztek, miután a kecskeméti elődöntő visszavágóját nagyon elszúrták.

– Ez pontosan így történt. A bajnoki pontvadászat és a Magyar Kupa sorozata leginkább ebben különbözik egymástól. A kupában apró nüanszok döntenek – vagyis akár egy pillanatnyi kihagyás is végzetes lehet, lásd a Kecskeméten történteket –, a bajnokságban pedig a következő meccsen korrigálni lehet a hibáinkat.

– Kívülről úgy tűnt, hogy ez a vereség jókor jött, helyre billentette a társaságot.

– A bajnokságot két héttel a Magyar Kupa után lefújták, pedig jó passzban voltunk. Igaz, hogy korábban mindig kikaptunk a trónkövetelő Bp. Pénzügyőr SE alakulatától, de mindig vettünk el tőlük szetteket. Elvileg náluk kezdődött volna a bajnoki döntő, s mivel menet közben sérülések miatt megfogyatkoztak – mi pedig egyre jobb formába lendültünk –, így szerintem lett volna sanszunk, hogy a fővárosban meccset tudjunk nyerni.

– Ez lenne az ötödik szezonja Kaposváron.

– Bár más klubok is érdeklődtek, én szívem szerint továbbra is maradnék a somogyi megyeszékhelyen.

– Milyen edzőnek ismerte meg a tavaly nyáron Argentínából érkezett Ruben Wolochint?

– Én csak jókat tudok mondani róla. Mindig keresi, kutatja a legjobb megoldást. Amolyan összetett ember, akit érdekel és foglalkoztat a röplabda.

– Ha együtt marad ez a társaság, mire lehet képes a következő szezonban?

– Bármire... Most szerintem a legtöbb klub kivár, hogy egyáltalán mit hoz a jövő. Biztos, hogy lesznek csapatok, amelyek megerősödnek, de olyanok is, akik jóval gyengébbek lesznek. A Finónál is várható mozgás, de ha maradnak a meghatározó játékosok, akkor nem lehet gond. Az a lényeg, hogy vagy a bajnokság, vagy pedig a Magyar Kupa zárásaként a mi nyakunkba akasszák az aranyérmeket. Na persze, az sem lenne tragédia, ha mindkét sorozat végén mi ünnepelhetnénk majd...

Kalmár Ákos a 2016/2017-es szezonban a felnőtt csapat tagjaként szerzett bajnoki aranyat. A2017/2018-as kiírás során ezüstéremig menetelt a somogyiakkal, míg 2018/2019-ben bronzérem jutott. A Magyar Kupában bronz (2017/2018 és 2019/2020), valamint negyedik hely (2016/2017 és 2018/2019) a mérleg. A juniorokkal egymás után háromszor volt bajnok (2017–2019), míg az első kaposvári évében ezüstérmet szerzett az ifjúsági együttessel (2016/2017).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában